Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^

„Do Moskvy jsem jel jako československý ministr a vrátil jsem se jako Stalinův pacholek.“ Jan Masaryk, 1947

10 0
možnosti
Foto

Ten výrok i jeho vámi uváděná podoba patří do říše legend. Neměl byste historii vykládat na základě legend.

4 6
možnosti
BM

Jan Masaryk prohlásil tenkrát toto: "Do Moskvy jsem jel jako ministr a vrátil jsem se jako Stalinův pacholek."

Košický vládní program byl v režii komunistů. Beneš jim ve všem ustupoval, neboť jej neustále tížil syndrom "Mnichova", dále věřil, že SSSR se po válce stane demokratičtější. Dále jako národní socialista se domníval, že tato strana se více prosadí v politické sféře, když se odstraní Agrární strana. Komunisté si získali voliče i díky osidlování pohraničí a přidělováním půdy-ministerstvo zemědělství jim přece patřilo, takže je volil i dříve agrárnický venkov...

8 0
možnosti
Foto

Opět legenda. Základem Košického vládního programu byla stručná verze programu Za svobodu, který byl přijat za účasti Milady Horákové v r. 1940.

2 5
možnosti
VP

Premyslel jste o pricinach, proc jsme skoncili po valce ve sfere vlivu Sovetskeho svazu?

2 0
možnosti
Foto

Protože to chtěl český sedlák už v. r.1940. Viz paměti Opočenského.

0 1
možnosti
Foto

Karty byly rozdány. Vítěznými mocnostmi. A výsledky zajištěny. Z pozice síly v daném kontextu doby. Ostatní pak bylo toliko pokračováním. Kdokoli se snažil, či dokonce to chtěl ovlivnit jiným směrem, neměl v dané době žádnou šanci!Ba ani podporu ,,z opačné" strany. Nebylo tehdy jiného východiska. RvSoudit to pohledem současnosti je navíc toliko zavádějící, mnohdy i účelově!

Toto je příklad reality oné poválečné doby a jejího dalšího vývoje:

Slovy prvního generálního tajemníka Hastingse Ismaye bylo úkolem NATO „udržet Ameriku v Evropě, Rusko mimo západní Evropu a Německo při zemi.“ !!

6 5
možnosti
VV

Ale zadne karty, Doanalulezetvi Edvarda Benese Stalinovi. Vubec nechapu jak mohl projit paskvil zakona ze SE zaslouzil o vlast.

5 2
možnosti
RJ

R84a53d46e87k 41J49a61r47o16š

27. 3. 2015 16:45

Posjali jsme si to sami. Sověti měli spadeno i na Řecko a Rakousko. Jenže v Řecku vzplála občanská válka, ve které byli nakonec komunisti poraženi a v Rakousku dostali komunisté ve volbách jen cca 5% a bolševik si musel zajít chuť na tuhle zemi.

8 0
možnosti
Foto

Podpisem Státní smlouvy mezi spojenci a Rakouskem 15. května 1955 a vyhlášením trvalé neutrality získává Rakousko opět nezávislost!

0 0
možnosti
JD

z hlediska geopolitického šlo jen o dodržení dohod mezi mocnostmi o rozdělení sfér vlivu...Řecko a Rakousko Británii, balkán a střední Evropa Sovětskému svazu. tak se dohodl Stalin s Churchilem

2 1
možnosti
Foto

Článek jsem nečetl. Stačil nadpis. Stejně to jsou jen staré otřepané plky.

No, při všech negativech, které "komunismus" měl, byl přece jen asi tak 100 x přijatejnější než nacistická okupace.

Takže ANO, Rudá armáda a US Army nás osvobodily od nacistické okupace. 

A musím vyslovit pochybnosti o příčetnosti člověka, který by tvrdil opak.

3 2
možnosti
IH

Stejně jako leta v Rudém Právu, vyjádření revolučního proletariátu něčemu, co diskutující nečetl. Nepřipadáte si směšně nebo trapně?

Mimochodem, obsah jste odhadl špatně.

7 1
možnosti
  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.