Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

J79a82n 77J54e65l50í24n97e85k

26. 9. 2014 17:49

Milej pane,

v komunitách Židů, které byly nazývány "štětly", bylo naopak velmi přísně sledováno, aby se tito lidé příbuzensky "nekřížili". Byli na to určeni tak zvaní dohazovači, v jazyce jidiš "šadcheni", kteří nejen dbali na to, aby si chudý student ješivy (náboženské školy) vzal bohatou nevěstu, ale hlavně na to, aby zabránili incestu.

Je na to téma řada skvělých anekdot.

19 0
možnosti
Foto

Ano, to dokládá i tzv. dohazování v křesťanských společnostech, tzv. ohlášky, určité období, kdy se po prvních ohláškách kněz ptal, má-li někdo něco proti osobám, které si přejí vejít do svazku manželského. Příbuzenství se sledovalo a i svazky mezi bratranci a sestřenicemi musely mít dispens.

15 0
možnosti
LM

L54u47k77a76s 79M80a16d23l61e

26. 9. 2014 17:43

Autor pise :"V našich podmínkách máme dostatečně velkou a otevřenou populaci, takže celková úroveň příbuznosti je tu relativně malá".

No a ve Slavnejch historkach zbojnickejch ,ktery uvadel myslim Kopeckej,bylo receny,ze v Ceskejch zemi sme pribuzny vpodstate vsichni(bylo to receny troche jinak,ale vyznam je stejnej).

Takze 'Sudruh general,som z teho vsetkeho volajaky zmatany";-);-);-)

0 0
možnosti
Foto

Zákazy založené na nějaké morálce, jsou v nemorální společnosti docela úsměvné.

13 0
možnosti
BM

Nezlobte se na mne,ale už ten název článku je nesmyslný. Pojem incest je sexuální poměr mezi sourozenci či rodičů s dětmi. To je přímo zvrhlost. Pak je zde sexuální vztah mezi bllízkými příbuznými (bratranec-sestřenice), zde je nebezpečí vrozené poruchy, což je určitým způsobem ohrožení zdraví potomků.

Prostě a jasně najděte si partnera někde jinde!!!

10 5
možnosti
BM

najděme si....to na vysvětlenou. V žádném přápadě to nebylo myšleno na autora. Proto to minus, že pane Kšír.:-)

1 0
možnosti
Foto

Vážený pane Mazale. Myslím si, že incest jako tabu byl dán v dávnějších dobách prostým pozorováním degenerace potomků sourozenců. Uvádíte Habsburky, nicméně daleko lepší případ byli někteří faraonové.

Abych Vám přiblížil, v čem je nebezpečí dneška. V malé obci Závada na Hlučínsku v oblasti Slezska /bývalá oblast Pruska před 1.sv válkou/, žije t.č. více jak 50 lidí postižených neurodegenerativní chorobou Charcot-Marie-Tooth. Tato choroba má jasný a prokázaný genetický základ. V této oblasti se v minulých desetiletích ženili a vdávali poměrně blízcí příbuzní a to z jediného prostého důvodu o udržení majetku pohromadě /obyvatelé této oblasti jsou takoví dlouhodobě a dodnes/. Zatímco v jiných částech republiky je tato choroba poměrně vzácná, nakupení takového množství na jedno místě je prostě i světově raritní. 

Když pominu ekonomickou stránku věci - jsou poměrně často a rychle invalidní v časném věku - tak jejich potomci mají stále větší šanci,že budou celou dobu mrzáky.

Bývá lidskou vlastností eliminovat nebezpečí pro potomky předem než dojde ke katastrofě.

Jsem si vědom, že problém Vámi nastolený by stál za větší diskusi, ale i tento jediný argument je důvodem, proč je nutné incest odmítat.

27 0
možnosti
Foto

Možná by bylo dobré předem incest zcela přesně definovat. 

Incest je obecně chápán jako krvesmilstvo a nečistota (náboženská definice). Nebo jako sexuální vztah mezi pokrevními příbuznými (ateističtější popis).

Ale přece je nutné oddělit sex jako praktikovaný akt, a plození jako nikoliv nutný důsledek. Ostatně incest se dá dokladovat prakticky ve všech kulturách.

1 0
možnosti
VM

V34l44a66d52a 38M65u13s31i52l

26. 9. 2014 16:42

Zdravotní dopady na popilaci znedbatelné nejsou.

  Dochází k degeneraci

8 1
možnosti
PK

P89a24v97e68l 60K51u40r34a88l

26. 9. 2014 17:56

To záleží na tom s jakým materiálem pracujete... šlechtitelé všeho od Hrachu po koně by mohli přinést relevantní informace.

1 0
možnosti
OK

Obvykle platí, že zákony státu vycházejí z nějakého společného morálního povědomí. Naprostá většina odmítá vraždu, tedy je logické, že se shodne na uzákonění jejího zákazu. Mnoho lidí vyžaduje věrnost od partnera, méně už po sobě, takže logicky není myslitelné chtít věrnost uzákonit.

Když půjdeme po příčinách morálního cítění, dojdeme k dvěma spolu souvisejícím pramenům. Ten obecnější je evoluční, kde v podstatě lze říci, že většina populace podporuje to, co je pro ni výhodné, zatímco se brání tomu, co ji paralyzuje. V tomto světle je třeba zabití dítěte zvláště odporné proto, že toto dítě nemělo dosud šanci zplodit potomky, zatímco zabití dospělého je již méně nepřípustné (boj o zdroje apod.).

Druhým, barevnějším pramenem je kultura, kde téměř vždy ve spojení s konkrétní náboženskou, posvátnou tradicí, dochází k udržování a úctě k morálním hodnotám, které je z hlediska společnosti výhodné dodržovat. Napříč různými kulturami se samozřejmě tyto morální tradiční hodnoty mírně nebo i více liší.

Zajímavé je, že ve starších kulturách je obvykle kladen důraz na kontinuitu společenství, tedy na rodinu, plodnost, péči o potomky a zajištění prostředků pro časy budoucí, čemuž odpovídají obvykle více striktní morální pravidla, incest obvykle nepřipouštějící (alespoň ne masově).

Dnes, kdy ve vyspělém světě žijeme více orientovaní na současnost a konzumaci prožitků (méně už na zachování rodu), se snadno osvobozujeme od spousty striktních pravidel morálky vlastní naší tradici a z tohoto důvodu ani incest nezní jako zásadní problém.

Nicméně nemá asi význam poukazovat při uvolňování morálních pravidel na chování zvířat (typicky kromě incestu i u homosexuality), protože u zvířat nalezneme ve stejné rovině pro nás ani dnes nepřijatelné chování typu pedofilie, kanibalství, hrubého násilí apod.

4 0
možnosti
Foto

Problém je, že u vraždy můžete poměrně jednoznačně definovat kdo a jak byl poškozen. V případě incestu zde takovýto jednoznačný ukazatel nevidím.

Co se týče "tradiční" morálky, jsem poněkud skeptický. V historii pravidla často vycházela z velmi iracionálních pohnutek, kde prospěch celku byl značně diskutabilní. Příklon k liberalizaci vnímám jednoznačně jako posun k lepšímu.

Ono to zachování rodu už dnes na prvním místě být ani nemusí. S osmi miliardami lidí na planetě se nedomnívám, že by nám hrozilo vyhynutí.

4 1
možnosti
Foto

Vzhledem k tomu, jak náš genofond naprosto jednoznačně likviduje vyspělé zdravotnictví, myslím že kriminalizace incestu je takový třetiřadý čajíček na odpoutání pozornosti. Podobně jako křižácké tažení proti kuřákům.

8 4
možnosti
OK

To je dobrá připomínka, avšak ten vliv vyspělého zdravotnictví bych nepřeceňoval. Je dostupné jen opravdu malé části lidstva, paradoxně právě té, která bez ohledu na vyspělé zdravotnictví postupně vymírá nedostatečnou reprodukcí.

1 1
možnosti
Foto

Dobře zpracovánoR^. Sice se to poněkud rozchází s mým vnímáním věci, ale to je jen dobře...čím víc úhlů pohledu, tím líp...:-)

9 2
možnosti
Foto

Incest je prostě incest, je jedno jestli v morální rovině, tedy bez následků, potomků, nebo v rovině faktické, tzn. vědomé obcování mezi příbuznými v přímé linii, tedy v rodině. To je jediný úhel pohledu, který může být akceptovatelný. Ti ostatní můžeme vnímat, ale neměly by mít žádný praktický společenský dopad. Přijatelné jen v akademické diskuzi.

Opustíme-li i základní pilíře lidské morálky, pal je dovoleno vše, protože se argumenty s !určitého úhlu pohledu", vždy najdou.

Do ulic se nám nejen nevtírá homosexualita jako normální jev, ale spolu s ní i pedofile s vážnou diskuzí o tom, že lidé s pedofilními sklony jsou nejlepší vychovatelé dětí.

Může být, pokud je to v myšlenkové rovině, ale společenským územ kontrolovatelné. Relativizace je vždy pootevíráním láhve s džinem.

4 2
možnosti
  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.