Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

Přesně, ČNB je nová Státní plánovací komise. Kdepak trh s korunou, my to víme lépe. Podle mě je to narušení principu volného obchodu v rámci EU a nelze se  potom divit, když jiné státy proti nám zavedou cla, kvotní omezení nebo zakážou náš dovoz. Je to totiž z naší strany neférová konkurence, netržní dotace ve prospěch českých exportérů, intervence ve prospěch českých exportérů.

6 0
možnosti
JR

Ovšem tam, kde jsme otrocká pracovní síla za čtvrtinové mzdy a celý zisk je vyvážen do zahraničí, tam to přivítají

7 0
možnosti
NO

Zamrazilova: parita EUR/CZK je 18.

Lizal: prispevek devalvace k rustu HDP je 0,5 rocentniho bodu.

Mame ctvrtinove mzdy, tedy ctrvtinove naklady na prac. mzdu oproti Nemecku, ci Rakousku, presto je potreba nase drahe exportery (kolonizatory v zahr, rukou), kterym se nebyvale darilo jiz pred intervencemi, dale podporit a ceskeho zebraka devalvovat o 10 %. Tak snad se konecne budeme makat za hrst ryze pro radost vypapaneho klausova Singera :-)EUR^

7 1
možnosti
Foto

Já myslím, že pro fungování ekonomiky je optimální střídání mírné inflace s mírnou deflací. Během inflace se nainvestuje a během deflace se špatné investice ze systému vyždímají. Dávat si inflační cíl 2% je jako slíbit si, že každou hodinu sežeru jedno vajíčko.

7 0
možnosti
Foto

Obávám se, že ČNB to nějak přehání. Obvyklé je inflační směrování kolem 0,5 až do 1%, ale směrování ke 2% se snáze hlídá. Stejně tak to přepálili s kursem koruny nad 27 CZK/EUR.

2 1
možnosti
OH

Inflace je prostě jen zoufalý pokus udržet o pár let ten úžasný koncept nepřetržitého růstu bez kterého západní civilizace nemůže fungovat. Trvalý růst není prostě udržitelný, byl udržitelný v době možnosti vytváření nových trhů. Proto dnes žijeme na kraji války o Ukrajinu, je to obrovský trh a v současné době asi poslední významný a proto se rozjel takový kolotoč Putin je sviňa a Kyjev prohlásil - to je v prospěch nás, západu. Jen nevím, proč by mělo něco dostat USA, když to jako jediné nenese náklady tohoto konfliktu, embarga se jich nedotýkají a nenese žádné náklady, nedodává Ukrajině nic než rady a plyn platí EU. Celou len EU oslovi mává před nosem mrkví se svým břidličným plynem - s nutností investic do tankerů, stavba mnohem složitějších terminálů ... A přitom plynovody mimo Ukrajinu teče plyn spolehlivě, nikdo ho prostě a jednoduše nekrade. Takže USA slibuje ale nemá ani představu jak to udělá a jestli má skutečně ty zdroje. Rusko spolehlivě dodává plyn a Ukrajina, jek je už zvykem, krade a neplatí.

Takže jak nás může v takovém světě znehodnocení měny od skupiny nevolených a neznámých černých kápí? Je to normální, aby se tak málo lidí, které skoro nikdo nezná a nevolí sešlo a srazilo ekonomiku a okradlo lidi o miliardy na úsporách?

6 0
možnosti
Foto

Jak je okradlo na úsporách?

1 1
možnosti
PK

V tomto se věhlasní ekonomové, nikoli laici, neshodnou a existuje několik protichůdných proudů. Já jako mikroekonom v.v. preferuji mírnou inflaci, která je provázena růstem mezd. Bez růstu mezd se fabrice hůře prosazují inovace, přesuny lidí, zpevnění norem atd. Dnes na rozdíl od naší doby stojí nezaměstnaní za branou, ale jací? Ale nemůžete používat direktivní metody, stranické úkoly;-D ...

Inflační trendy podporuje "těžení surovin ve větších hloubkách", i Číňani už nedělají za hubičku apod. Ale jsou i protitrendy.

1 2
možnosti
JT

Asi toho o ekonomii moc nevite. Uvahy jsou to sice logicke, ale nespravne. Jestli Vas to zajima, zkuste si precist Samuelsona.

0 5
možnosti
PH

P32e34t18r 64H55á93l54a

7. 11. 2014 17:09

Vy toho zase zjevně moc nevíte o matematice. To, čemu se běžně říká "logické" (v matematice je logika něco trochu jiného), je vlastně "postup matematického dokazování". To, co je takto "logické", je správné. Mýlil se Samuelson.

Uvědomte si že poslední minimálně století je v podstatě hledání úlohy státu, přičemž se vychází z předpokladu, že nějakou úlohu má, a hledá se, kde je.

5 0
možnosti
SS

Nepomohlo by ekonomice více,Centrální bankou natisknuté peníze,rozdat lidem (např.  50 000 Kč na hlavu)  s podmínkou, že je musí během jednoho roku utratit na domácím trhu?

8 0
možnosti
PH

P81e39t43r 77H29á10l65a

7. 11. 2014 17:06

Nepomohlo, ale uškodilo by to méně, než to, co udělala.

6 0
možnosti
JC

Když se podívám na dějiny měn, které u nás platily, je to od konce předminulého století stále stejné: každá generace má svou devalvaci či měnovou reformu se stejným /ožebračujícím/ výsledkem.

Jak se tedy někdo může divit tomu, že snahy o dlouhodobé kapitálové spoření u nás krachují?

11 0
možnosti
Foto

Okrádají nás na každém kroku, každou novou institucí a jejich nenasytnost nezná žádné meze.  Problém je v tom, že  lidé chtějí být okrádáni, neb nic jiného si přestavit neumí a systém jim vnutil představu, že bez něj by tu byl chaos a džungle.

15 0
možnosti
KT

Já váš koncept totální cochcárny úplně nesdílím, ale máte pravdu, že lidé stále volají po nějakých regulacích. Je to k nevíře. Osobně mi zcela vyhovuje program Svobodných.

4 0
možnosti
  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.