Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

Možná by mohl být jako příloha k zákonu vydán také seznam zakázaných slov, aby občané zase věděli, co se nesmí říkat. Taky by bylo vhodné vyložit, jestli se vyvěšování červených trenek považuje za hanobení či ne. A co takové karikatury? Zelený Raoul by měl proces nejspíš jistý...

Tenhle návrh není zkrátka ničím jiným než návratem do hluboké minulosti. V této chvíli už je prezident standardní politik, takže nevidím důvod, aby měl nějakou extra ochranu. Imunitu už má širokou víc než dost, takže slova jsou vlastně to jediné, co po něm můžeme beztrestně "vrhat".

Ano, někteří monarchové se ve světě urážet nesmějí, ovšem v takovém případě by náš prezident směl hrát pouze roli poslušného "kladeče věnců" a vůbec se nezapojovat do politického dění. To u nás nehrozí. Ostatně Zeman poukazuje na to, že mu přímá volba propůjčuje vyšší autoritu. Aktivní prezident ovšem samozřejmě nemůže požadovat nekritizovatelnost, nad kterou by bděl soud a trestní zákon. Pokud někdo kritizuje, musí počítat s tím, že bude kritizován. I nevybíravě.

Poslanec Ondráček usoudil, že společnost není zralá. A já jen doufám, že na návrat před rok 89 skutečně ještě zralá není. Kdo chce do politiky, musí něco vydržet. Autoritu si musí každý vydobýt sám, žádný zákon to za něj neudělá.

Snad jsem tímto článkem nikoho nezhanobil...

Autor: Oldřich Mazal | středa 16.11.2016 16:03 | karma článku: 22,07 | přečteno: 407x