Přichází spasitel Trump, radujme se!

10. 11. 2016 16:02:00
Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

Pár precedentů z minulosti tu máme. S nástupem Obamy se kdysi pojila stejně bombastická očekávání, která ovšem zůstala očekáváními. Nyní vyčerpaný Obama úřad opouští, a jeho nejvýraznějším odkazem možná bude to, že byl v USA prvním černošským prezidentem. I Obama měl své úderné heslo "Yes, we can" a také sliboval restart vztahů s Vladimírem Vladimírovičem. Kde ty loňské sněhy jsou, že?

Stejně tak se nabízí paralela s Brexitem. I tady výsledek neodpovídal průzkumům, a i tady je spojen s neuvěřitelnou, možná až extatickou nadějí, že od této chvíle bude všechno jinak. Po vyhlášení také zaplavily internet nadšené komentáře, že EU je mrtvá a "elity" dostaly ránu z milosti. Reálně se ale doteď nezměnilo nic, Brexit odpočívá u ledu, samotní Britové se handrkují, kdo je vlastně oprávněn článek 50 aktivovat. Důsledky této události se dozvíme s odstupem několika let. V případě Trumpovy vlády tomu bude nejinak.

Trump se stal symbolem odporu proti "establišmentu", což samozřejmě s sebou nese řadu potenciálních problémů. Jednak budou lidé požadovat změny a budou je chtít rychle, jenže jak už zjistil dříve Obama - o změnách je snazší mluvit než je prosadit. Trump navíc nasliboval v kampani kdekomu kdeco, takže když teď dojde na reálnou politiku, mohou voliči postupem času zjistit, že ze slibů zase nic nebude. Moment očekávání může plynule přejít v moment zklamání.

Předně si bude muset novopečený prezident konečně vybrat, jakou politiku bude dělat. Jeho argumentace někdy oscilovala mezi liberalismem a izolacionismem, což lze v praxi skloubit těžko. Také vyhrocený styl kampaně bude načase odložit. V povolebním projevu se Trump najednou naladil na státnickou notu, Clintonovou už neposílal do vězení a hovořil o nutnosti se sjednotit. Napadá mě ovšem otázka - bude státnický Trump pro své voliče ještě tak přitažlivý? Nezačne najednou působit jako ti představitelé "establišmentu", proti kterým tak vyhroceně bojoval?

Stejně tak si bude muset ujasnit, jaké chce vztahy se světem. Vyhrožovat cly možná není dobrá metoda, jak si USA mají získat ve světě respekt. Rovněž na nějaké srdečné objetí s Ruskem bych si moc nevsadil. Obě země mají ve světě rozdílné zájmy, což bude pro vzájemné vztahy rozhodující. Samozřejmě pokud by USA nehodlaly rezignovat na svou pozici světové velmoci.

Trump, jako už mnoho politiků před ním, sliboval změnu. Otázka je, jakou změnu kromě svého nevybíravého slovníku může nabídnout. Systém vládnutí je logicky vymezen nějakým systémem, který ani prezident nemůže převrátit podle svého přání. A pokud by začal zuřivě točit kormidlem na všechny strany, výsledkem bude akorát chaos. Samozřejmě každá výměna politické garnitury s sebou nese změny, ale nechápu, proč se zrovna s Trumpem pojí tak zázračná očekávání.

Diskuse o amerických volbách se vedla stylem, jako kdyby jejich výsledek měl určit, jestli zeměkoule vybuchne. Já od Trumpa nečekám víc než od jakéhokoliv jiného politika, který hodně slibuje, a teď bude mít co dělat, aby něco z toho splnil. Možná mě Trump příjemně překvapí. Na zázraky a mesiáše ale nevěřím.

Autor: Oldřich Mazal | čtvrtek 10.11.2016 16:02 | karma článku: 20.03 | přečteno: 580x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 24.68 | Přečteno: 343 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 22.73 | Přečteno: 935 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 421 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 675 | Diskuse
Počet článků 307 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2386
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...