Odporný zločin - umělci si dovolili kritizovat prezidenta!

Lenka Dusilová a David Koller se na Andělech opřeli do Miloše Zemana - a hned vypukla mohutná aféra. Chválit Zemana je u nás v pořádku, ale kritika je skoro zločin proti státu. Umělci mají mlčet a ne vyjadřovat nějaké názory...

Chce to slušnou dávku pokrytectví. Každý politik se rád honosí podporou umělců, Zeman těm svým občas na Hradě předá nějaké to státní vyznamenání. Lucie Bílá se za svého favorita nikdy nestyděla, stejně jako se nestydí třeba Jiřina Bohdalová nebo Michal David. V USA se celebrity otevřeně podporují "svého" prezidentského kandidáta. Nechápu tedy, kde někteří lidé berou drzost vyčítat Lence Dusilové, že projevila svůj politický názor.

Můžeme se bavit o tom, jestli předávání Andělů bylo tou správnou příležitostí, ale myslím si, že o to ve skutečnosti nejde. Zemanovi příznivci jí zkrátka nemohou odpustit, že využila toho, že je známou osobností, aby mohla Zemana kritizovat. Jenže tak to holt chodí. Někteří lidé holt mají v médiích víc prostoru a můžou tam říkat věci, které se někomu nelíbí. Zeman s Ovčáčkem jsou v záři reflektorů v jednom kuse a taky to musíme vydržet.

Za kritikou Dusilové vyčuhuje špatně skrývané přesvědčení, že umělec může na veřejnosti mluvit, ale smí říkat je ty správné věci. Takové, které se líbí. Kdyby bývala Zemana pochválila, ozýval by se mohutný potlesk. Místo toho teď na facebooku čteme, že je "smažka" a snaží se rozpoutat občanskou válku či co. Kritika je to vskutku věcná a konstruktivní. Možná ze všeho nejlepší jsou nářky, že o její názory přece nikdo nestojí.

Inu netušil jsem, že když chci sdělovat nějaké názory, musím žádat o povolení. Veřejná debata je od toho, že vyslovím svůj názor - koho bude zajímat, ten si ho poslechne, koho zajímat nebude, ten ho může ignorovat. Debata není stav, kdy smějí zaznít jen povolené nebo populární názory. Někomu může být názor Lenky Dusilové na prezidenta ukradený. V pořádku. Ale rozčilovat se nad tím, že ho vůbec řekla, je směšné.

Na druhou stranu jsme asi šťastná země, když naším nejdůležitějším "problémem" je, co řekli dva umělci o prezidentovi. Taková pěkná bouře ve sklenici vody - a kolik lidí má chuť se o to do krve hádat...

Autor: Oldřich Mazal | úterý 12.4.2016 16:03 | karma článku: 41,54 | přečteno: 4425x
  • Další články autora
  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.