Babišova lekce, jak pořádně dělat populismus

Babiš rozkázal vyvalit sudy a ve Sněmovně na všechny strany mával transparentem, že díky EET bude levnější pivo. Patrně přišel čas občany po koblihách nakrmit zase něčím jiným. Zejména pohádkou o vlastní dobrotivosti.

Malou polehčující okolností je jen to, že se téhle iniciativy hned vzápětí s nemenší vervou chopili jeho koaliční přátelé, když teda Babiš zlevní pivo, tak my chceme chleba, máslo, a vůbec ještě kdeco. Tohle je oblast, kde politici rádi rozvíjejí svou kreativitu, takže se ještě dočkáme spousty vydařených nápadů. Komu by přece záleželo na tom, že se v daních udělá ještě větší guláš, že?

Babiš samozřejmě jakékoliv nařčení z populismu vehementně odmítl, ale už si příliš nevšímal toho, že si při svém vysvětlování snížení DPH vytrvale protiřečí. Na jedné straně prý chce ulevit hospodským, na druhé straně slibuje levnější pivo. Problém je, že tyhle cíle se vzájemně vylučují. Buď si hospodští nechají ušetřené peníze jako náhradu za EET, nebo se zlevní pivo, obojí najednou nejde. A jak jsme viděli už dřív, snížení daní rozhodně nemusí vést k poklesu cen, takže slibovat něco takového je silně pochybné samo o sobě.

Navíc jedním z hlavních argumentů pro EET bylo zvýšení příjmů do státního rozpočtu. Už v předstihu ale politici ohlásili snížení DPH na jídlo v restauracích - zase jako kompenzaci EET, a teď Babiš, Sobotka a spol. rozpoutali další dostihy ve snižování DPH, což by státu pustilo pěkně žilou. Čili nějak nechápu, jestli politici chtějí příjmy zvýšit, snížit, nebo co vlastně. Teď se rozhodli daňově "odměnit" hospody, znamená to, že ostatní podnikatelé ostrouhají? Nebo až se povinnost mít elektronickou kasičku rozšíří, tak budou politici pokračovat v rozkopávání daňového systému, aby se to celé nějak vyrovnalo?

Tím nechci říct, že bych měl nějaký odpor ke snižování daní. Ale když politici s něčím takovým přijdou, tak mě samozřejmě zajímá, čím tu díru ve státní kase hodlají zalepit. Budou se na oplátku zvyšovat jiné daně? Nebo má vláda nějaký fikaný plán, jak ty miliardy ušetří? Nebo snad věří Babišovým odhadům, kterak EET státu vynesou jmění, takže nějaké snížení DPH nikdo ani nepozná?

Babiš možná věří, že jeho pivní transparent udělá EET populárnější. Přece to nemůže být špatná věc, když díky ní budeme mít nižší daně a levnější tekutý chleba. Jen možná nedomyslel, že v takové situaci jeho vládní souputníci nebudou chtít zůstat pozadu a snížené sazby se začnou rozdávat jako cukrátka. Na nějaké důsledky není třeba myslet, teď je čas získat oblibu. A tak náš drahý ministr financí bude možná muset do kasy vrtat větší díru, než si možná původně myslel. Inu popularita není nikdy zadarmo.

A mimochodem - když mi moc nechutná pivo, nemohl by mi Babiš zlevnit třeba čokoládu? Moc by mě tím potěšil...

Autor: Oldřich Mazal | středa 10.2.2016 16:04 | karma článku: 30,65 | přečteno: 743x
  • Další články autora
  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.