Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

Napsal jsem o tom i článek, kdo chce najde, ale právo volit by mělo být výsadou, neměl by je mít každý, jen ten, který se o to svým přístupem a chováním zasloužil. Vypadnout by měli pravomocně odsouzení a všichni, kteří jsou závislí na státních dávkách, snad mimo důchodců, kteří si odpracovali 35 let, jelikož je systém nutil povinně do důchodového systému přispívat. Mezi ty závislé počítám i všechny státní zaměstnance, presidentem počínaje a posledním strážmistrem konče. Pak by se teprve ukázala vůle lidu.

1 0
možnosti
AF

Když mi někdo chce něco nařídit, musí mi za to taky zaplatit. Zadarmo volit ty šašky nebudu.

0 0
možnosti
MM

Ačkoliv chodím zodpovědně ke všem volbám, tak při zavedení volební povinnosti bych to z principu sabotoval a do obálky jim vložil nějaký pěkný "vzkaz"... :-/

3 1
možnosti
RC

Povinnost je samozrejme blbost. Zajimalo by mne, jak by se Zeman tvaril, kdyby 80% hlasovacich listku bylo neplatnych.

Mimochodem - za minuleho rezimu nebyla povinnost, pouze "povinnost". Tj. zakon neurcoval, ze musim prijit, ale kdo neprisel, mohl mit potize.

1 0
možnosti
RC

a jeste drobnost - co by delali, kdybych k volbam dorazil a oni mi neumoznili volit proto, ze mi propadla obcanka? Nebo jak by kontrolovali, zda jsem nevolil na volicsky prukaz jinde? A jak by MZ chtel resit ty lidi, kteri jsou proste v dobe voleb napriklad v zahranici?

2 0
možnosti
MP

Jen poznamenám ohledně volání po zrušení senátu, že existence senátu je zanesena v ústavě, a jakákoliv změna ústavního zákona musí být odsouhlasena oběma komorami parlamentu, tzn. že Senát by si musel odhlasovat zrušení sebe sama, což nebude moc reálné... Takže tu máme celkem těžko odstranitelnou žábu na prameni...

0 0
možnosti
JD

Volebni ucast u voleb do Senatu od sameho zacatku, navic s jasnou klesajici tendenci, jasne ukazuje, ze jeho role je opravdu zbytecna.

Navic v zemi s poctem obyvatel stejnym nebo dokonce mensim nez mnoho svetovych mest. A ty taky nepotrebuji k rizeni nekolik komor Parlamentu.

Jen by me zajimalo jak male cislo volicu je potreba k tomu, aby ten Senat opravdu zrusen byl.

0 0
možnosti
AF

Je zajímavé, že když má platit nějaké referendum, musí přijít určitý minimální počet lidí, ale u voleb (je to také referendum) toto neplatí, protože jde o koryta papalášů.

0 0
možnosti
Foto

Senát je jako špačci na vinohradu- na hov..o.

0 0
možnosti
JD

No bojim se ze toto prirovnani je jeste horsi. Spacci na vinohradu jsou vic nez na ...., jsou skodna.

0 0
možnosti
JC

Ani za komunistů nebyla povinnost volit. Volit, to je právo, nikoli povinnost. Je to povinnost jen pro stát - ten má povinnost volby zorganizovat a nám umožnit se jich zúčastnit.

Když změnu, tak jinou: volby by měly být pouze jednodenní, a to stále ve stejný den. Nejlépe 28. října. A tak, aby každý rok na státní svátek 28. října probíhaly nějaké volby:

jeden rok volby poslanců do sněmovny,

druhý rok volby komunální

třetí rok volby presidenta (čtyřleté volební období by stačilo).

čtvrtý rok volby krajské

A senátní volby by se k tomu připojily a druhé kolo senátních voleb by mohlo být 17. listopadu.

A uzavírání volebních kandidátek s oficiálním začátkem kampaně by bylo na předchozí státní svátek, tj. na svátek sv. Václava.

1 0
možnosti
JM

Ano, za komunistů nebyla povinnost volit, ale kdo nebyl byl označen a nic dobrého mu to nepřineslo :-(.

0 0
možnosti
ZJ

Nejsem žádný politický expert,politiku sleduji jen okrajově jen z novin,televize a internetu,ale VÁŽNĚ SI NEPAMATUJI,že by za dobu trvání našeho slavného senátu - coby údajné pojistky NAŠÍ demokracie - z něj vypadlo COKOLIV úchvatného,neřkuli smysluplného!!Proto múj jasný ortel zní:  Z R U Š I T !!

1 0
možnosti
Foto

Nápad zavést volební povinnost považuji za nesmyslný. Zavedeme-li nějakou povinnost, musíme také zavést nějaké sankce za její neplnění, jinak je to neúčinné. Nejspíše by se jednalo o nějakou pokutu, třeba například 500 Kč. Už vidím všelijaké ty vyčůránky, jak si opatřují různá lékařská potvrzení, že jejich zdravotní stav v době konání voleb jim nedovoli se dostavit do volební místnosti. Anebo by přinesli potvrzení zaměstnavatele, že byli na služební cestě daleko od domova. A nechci ani pomýšlet na to, komu by odevzdávali své hlasy ti, kteří přišli volit pouze z donucení.

A jak by se pokuty vymáhaly? Možná by to byl další dobrý kšeft pro exekutory. A tak by třeba nevolič dostal od exekutora dopis vymáhající částku 20.000 Kč za to, že se před patnácti lety nezúčastnil nějakých voleb a dlužná částka 500 Kč mezitím jaksi nabobtnala. Ne, děkuji! (Já sám s tím problém nemám. K volbám chodím, byť jsem také jednou vynechal druhé kolo voleb do senátu, protože ten můj kandidát do druhého kola nepostoupil.)

0 0
možnosti
JT

Proc by si nekdo chodil k doktorovi pro potvrzeni, ze nemohl k volbam, kdyz muze zajit do volebni mistnosti, nafasovat listky a zahodit je. Dlako jednodussi nez chodit za doktorem neco simulovat.

0 0
možnosti
  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.