Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

29. 06. 2016 16:02:00
Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

Rychlých změn se každopádně nikdo nedočká. Cameron podle očekávání odstoupil a mydlí se to i u Labouristů. Strany budou muset hledat nové lídry a celá země pak nového nájemníka v čísle 10. A především se budou muset před volbami politici nějak zkonsolidovat a nabídnout voličům nějakou vizi, jak si samotné vystoupení z EU představují v praxi. Zatím očividně žádnou nemají.

Nikdo asi ve skutečnosti moc nepočítal s tím, že Brexit projde, takže tvořit nějaký plán B byla ztráta času. Takže pár měsíců se nebude dít nic. Ekonomika bude v mezidobí počítat ztráty. Výsledek 52:48 není žádná výhra, takže politici budou řešit problém, jak najít řešení, které by našlo širší podporu. Skotové už rebelují, po větších pravomocech volal starosta Londýna, Severní Irsko se taky má čeho obávat, takže pokud nový premiér nebude hodně kreativní, tak se Velká Británie může změnit v Malou.

Problém může být v tom, co si od celé záležitosti slibují voliči, kteří hlasovali pro úprk z EU. Farage už v televizi přiznal, že jeho sliby, kolik peněz díky vystoupení půjde do zdravotnictví, nebyly zasazeny do reálného rámce. Prý nikdy nic takového ani nesliboval - jen se mu to asi nedopatřením dostalo na autobus. Stejně tak nejde přehlédnout, že heslo "Poláci nám berou práci" mělo v kampani svou váhu. Tady ovšem může naštvané voliče čekat velké zklamání.

Samotní britští politici opakují, že si žádnou izolaci nepřejí. Nejsou takoví blázni, aby riskovali obchodní válku. Na obzoru tedy postává "norský scénář", což by ovšem znamenalo, že by VB dál platila do společného rozpočtu a dál přejímala některou unijní legislativu. Angela Merkelová se vyjádřila celkem jasně - společný trh znamená volný pohyb služeb, kapitálu, zboží a osob. Žádné vyzobávání hrozinek nebude. Poláci by navíc byli blázni, kdyby na něco takového přistoupili. Britové na druhé straně zase potřebují hájit zájmy svých občanů v zahraničí.

Představa, že Británie za takovýchto okolností jen tak zamává EU kapesníčkem, je z říše sci-fi. Pokud má tedy být nějaká dohoda, pak musí být férová. Jednání se mohou táhnou celá léta. Tudíž moc nerozumím tomu, proč tolik lidí dospělo k přesvědčení, že se EU teď zbortí jako domeček z karet. Pokud chceme uvažovat o vystoupení, tak bychom si rozhodně měli počkat na výsledek Brexitu. Výsledek, který možná budeme schopni zhodnotit třeba až za 10 let. Tohle je operace, která se musí provádět skalpelem, ne dynamitem. Použití dynamitu by nás mohlo pohřbít pod troskami.

Ledaskdo si bohužel v pohnuté situaci nasadil růžové brýle a vidí v Brexitu jen to, co si tam přeje vidět. Totiž povstání svobodných lidí proti bruselské tyranii. Jenže na celou záležitost jde nahlížet taky úplně jinak. Jestliže jedním z motivů byla snaha zbavit se levné pracovní konkurence z Východu, pak cílem rozhodně není větší liberalizace vztahů mezi svobodnými národy, ale jen dost přízemní snaha získat výhody na cizí úkor. Pokud je jejich cílem omezení svobodného trhu, tak nechápu, proč bychom tomu měli tleskat. Hájíme jejich zájmy nebo svoje?

A až brexitáři zjistí, že takovéhle extrabuřty jim EU neodsouhlasí, budou dál trvat na odchodu? Nebo bude nové hlasování? Bude jim tahle "suverenita" stát za to?

Pokud už se nemůžete dočkat rozpadu EU, zkuste následující úvahu - je skutečně tak jisté, že takový proces skončí pohodovým rozdělením Evropy a hrdé a svobodné státy, které spolu budou dál radostně spolupracovat jako rovný s rovným? Není ani trochu možné, aby Evropa skončila jako parta rozhádaných sobců, kteří kolem sebe vykopou hluboké příkopy natruc ostatním?

Jakékoli budoucí uspořádání Evropy sebou ponese ústupky a kompromisy. Brexit bude testem, jak by takové uspořádání mohlo vypadat. Nemůžete ale čekat utopii, spíš upachtěný kompromis, na který budou všichni jen nadávat. A my jsme mnohem menší země než Británie, před námi si Německo s Francií na zadek nesednou. Kdybychom se při Czexitu domáhali vstupu na volný trh, tak bychom museli akceptovat podmínky, jaké nám dají. Očekávání, že by s námi při takovém dohadování jednali jako se sobě rovnými, je mírně legrační.

Brexit možná Evropu zachrání. A nebo ji zničí.

Autor: Oldřich Mazal | středa 29.6.2016 16:02 | karma článku: 28.47 | přečteno: 2330x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 14.86 | Přečteno: 200 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 501 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 307 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2386
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...