Ve volbách v Rakousku prohráli všichni

Ano, papírovým vítězem je Van der Bellen, ale s výsledkem 50,3% to žádná skutečná výhra není. Oba kandidáti reprezentují diametrálně odlišné programy, takže úkol spojit rozdělenou společnost je jako zkusit spojit oheň s vodou.

Paradoxem je, že je skoro jedno, kdo nakonec vyhrál. I kdyby to spadlo do klína Hoferovi, stejně by vždycky narážel na tu "druhou polovinu". Skoro polovina Van der Bellenových voličů mu dala hlas jen proto, že nechtěli Hofera. V obráceném gardu to bylo něco přes třicet procent. Je logické, že za takovéhoto stavu může jakýkoli prezident jen těžko nějak zásadně změnit kurz. Půlka lidí chce být k imigrantům přísná, druhá vstřícná - a co si teď s takovou plichtou počít?

Jisté je to, že současný rakouský "establišment" dostal ve volbách pořádný výprask. Lidovci se socialisty už dlouhou dobu pohodlně vegetovaly ve velké koalici, kdy neměli důvod se obávat o ztrátu moci. Voliči jim to teď pořádně spočítali. Do řádných voleb zbývají dva roky, takže politici těchto dvou stran budou mít hodně času na přemýšlení, proč dopadli jako sedláci u Chlumce. Jako hlavní poražení by měli řádně přehodnotit svou politiku, pokud jsou toho ovšem schopni.

Hofer se sice může utěšovat skvělým výsledkem, ale těžko říct, co to pro něj bude znamenat dlouhodobě. Kdyby vyhrál, logicky by začal tlačit na konání předčasných voleb, které by pro Svobodné jistě dopadly příznivě. Dá se ale čekat, že van der Bellen nechá současnou koalici dovládnout. A dva roky jsou docela dlouhá doba, za kterou se může ledacos změnit. Pokud by se za tu dobu podařilo imigraci omezit, nebyl by jejich výsledek už tak skvělý. Samozřejmě pokud se nezmění nic, tak to asi bude mít současná koalice spočítané.

Van der Bellena teď čeká pokud nějak vést dialog mezi oběma polovinami rakouské veřejnosti. Jak to chce dokázat, nevím. Oba kandidáti tahali za opačný konec provazu. Pokud jde o imigraci, je dost těžké být přísný i vstřícný zároveň. A nedá se ani příliš argumentovat, že "lid rozhodl", jelikož jeho většina odpovídá chybě při zaokrouhlení. Ani jedna strana nemá důvod odcházet ze svých zákopů, takže Rakousko čeká vleklý pat. Parlamentní volby to možná jednou rozseknou, ale je docela dobře možné, že to zase v součtu bude 50:50.

Zkrátka a dobře tyhle volby mají hodně poražených, vítěze ale vlastně žádného.

 

Autor: Oldřich Mazal | úterý 24.5.2016 16:03 | karma článku: 26,87 | přečteno: 879x
  • Další články autora
  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.