K čemu potřebujeme patvar zvaný "Czechia"?

Politici už dlouho nemohli pořádně spát z toho, že naše země nemá jednoslovný anglický název. Tak se spojili s odborníky na jazykozpyt a z velkého úsilí vzešla Czechia. Jásejme! Pokud ovšem přijdeme na to, k čemu ho potřebujeme.

Za sebe můžu říct, že žádné zásadní výhody nevidím. Samotný tvar Czechia se podobá dosti archaické Čechii, tedy výtvoru z dob národního obrození. To už bychom mohli oživit třeba i takovou Čechoslávii (dle vzoru Jugoslávie), když už v tom jsme. Jazykoví odborníci nás ujišťují, že tahle verze je nejlepší. Problém je, že je to pořád jen jednooký král mezi slepými. Ze slova "český" zkrátka pořádný anglický ekvivalent nevytvoříte, ani kdybyste se postavili na hlavu. Z výslovnostního hlediska by byla mnohem zajímavější "Bohemia", ale to by na Moravě neprošlo.

Co by mě ale především zajímalo - co má ona jednoslovná zkratka vyřešit. Názvy souvisí logicky s asociacemi. Co si asi tak v zahraničí představí, když jim řeknete Czechia? Inu nejspíš nic. Většina si nanejvýš vzpomene na Československo. Na Českou republiku jsme je ještě nepřeučili a teď jim k tomu budeme vnucovat ještě další název, se kterým si zase nic nespojí. Pokud se o naší zemi v zahraničí domnívají, že leží v Rusku, není to ani tak problém jejího názvu, ale velikosti a významu.

Možná kdybychom se pojmenovali Jágrland nebo Gottland, tak by to v zahraničí sepnulo pár obvodů. Nebo možná Absurdistán, to by mohlo zaujmout. Ani exportéři nad změnou značky velkým nadšením neplanou. Můžou se obávat toho, že výměna dvouslovného názvu za jednoslovný zákazníky akorát zmate. Kromě toho jednoslovný název není žádnou zárukou, že si nás ve světě přestanou plést s Čečenskem. Litva a Lotyšsko by o tom mohly vyprávět.

Samozřejmě pokud si politici chtějí zavést Czechii, nechť si ji zavedou. Ovšem nevidím důvod kvůli tomu vytrubovat nějaké fanfáry. Kosmetická řešení ještě nikdy žádné problémy nevyřešila. A pokud naše politická reprezentace touží zlepšit naše postavení ve světě, měla by se o to zasadit především svými činy na diplomatickém poli, ne vymýšlením nějakých zkrácených názvů. Jenže to by pro ně bylo asi moc práce...

Autor: Oldřich Mazal | úterý 26.4.2016 16:04 | karma článku: 23,64 | přečteno: 432x
  • Další články autora
  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.