Oldřich Mazal

K čertu s morálkou - obcházet zákony je normální!

18. 03. 2016 16:01:00
Tak se nám začali vynořovat různí Babišovi advokáti, kteří nám vysvětlili, že všechno ohledně Čapího hnízda bylo přece podle zákona, takže je to tudíž naprosto v pořádku. Zákony jsou přece od toho, aby se obcházely, že?

Jistě je možné, že zákon tehdy explicitně nezakazovat Babišovi zatajit, že je majitelem nějaké firmy a díky tomu shrábnout dotaci. Ovšem tohle má být nějaká omluva? Zaznamenal jsem argumenty, že Babiš zkrátka dělal jen to, co mu nedokonalé zákony umožňovaly. Tehdy ještě nebyl politik, a jako podnikatel logicky jen sledoval svůj prospěch, proč bychom po něm měli žádat nějaké etické jednání? Podniká se přece kvůli výdělku, ne kvůli nějakým zásadám...

Musím přiznat, že mi nad tím zůstává rozum stát. Babiš se probojoval do Sněmovny se sliby, že zarazí zlodějiny, všemožné rozkrádačky a vyčistí všudypřítomnou špínu. Jak ale může něco vyčistit člověk, který je sám umazaný od hlavy k patě? Jak může změnit zkorumpovaný a nefunkční systém někdo, kde z něj sám vyrostl a uměl v něm pořádně chodit? Čapí hnízdo je jen důkazem, že Babiš je součástí problému, rozhodně ne jeho řešením.

Pokud přijmeme tezi, že obcházet zákony je v pořádku, hledat v nich kličky a skuliny je legitimní, a že kdo neokrádá stát, okrádá rodinu, pak se těžko můžeme divit důsledkům. Pokud jednal někdo nepoctivě jako podnikatel, můžeme snad předpokládat, že jako politik prošel zázračným osvícením a najednou začne jednat poctivě? Omlouváním Babiše vysíláme jasné poselství - dělejte to taky tak, nám to nevadí.

Odmítám přijmout fatalistické tvrzení, že stejně kradou všichni, celá politika je jen špína a nejde s tím vůbec nic dělat. V jaké politické kultuře si člověk ustele, v takové si lehne. Např. v Německu se musel poroučet rovnou prezident, když vyšlo najevo, že Christian Wulff kdysi získal podezřele výhodnou půjčku na byt. Pokud nevěříme tomu, že lze něco změnit, tak se nic nezmění. Je zbytečné naříkat, jak jsou politici nepoctiví, když jim budeme nepoctivost tolerovat.

Hledání skulin v zákoně je sice možná formálně legální, ale v žádném případě to nemá být tolerováno, zejména u lidí, kteří aspirují na vysoké veřejné funkce. Kultivace politiky ovšem vyžaduje úsilí a především tlak ze strany médií a občanů. Ale pokud my sami dáváme najevo, že nám neetické jednání nevadí, tak se taky ničeho lepšího nedočkáme.

Autor: Oldřich Mazal | karma: 24.98 | přečteno: 518 ×
Poslední články autora