Zeman se za Peroutku neomluví ani kdyby ho mučili

Musí za každou cenu dokázat nějaké Peroutkovo selhání, protože přece nemůže přiznat, že si Peroutku do svého proslovu vypůjčil neprávem. Že článek nikdy nikdo nenašel přece neznamená, že neexistuje! Tuhle logiku porazit nelze...

Problém je, že obvinit někoho z fascinace nacismem a chvály Adolfa Hitlera je docela silná káva. Notabene ještě v projevu, který se týkal vyhlazování Židů. Něco takového by člověk měl mít velmi dobře podloženo - rozhodně něčím lepším, než je titulek článku, který nelze najít, a citát, který Peroutka nepronesl. Zeman si samozřejmě následnou kritiku vyložil jako osobní útok, takže místo omluvy, kterou mohl vše se ctí ukončit, ještě znásobil své úsilí "něco" na Peroutku najít.

Od té doby jsme svědky absurdní komedie, kdy jsou jako "důkazy" Peroutkovy viny předkládány všelijaké věty důmyslně vytržené z kontextu. Bohužel k pochopení jeho textů je třeba číst jeho články celé, ne jen nadpis a první dva odstavce. Články jako "Dynamický život" psal Peroutka v době, kdy byl Protektorát na spadnutí, formulačně často bruslil na tenkém ledě. Při pouhém letmém přečtení se nuance setřou, takže článek může na první pohled vypadat jako oslava Hitlera - Peroutka ho přece označil za velikána Německého národa! Teprve ve druhé části se dočteme, že protože je Hitler velikán německý, nemůže být nikdy velikánem českým, Mein Kampf je biblí německou, nikoliv českou apod...

Debata o Peroutkovi by mohla být fascinující. Nad jeho texty by bylo možné se zamýšlet, co bylo možné a bezpečné v oné pohnuté době publikovat, jak fungovala tehdejší cenzura a jaké riziko musel člověk podstoupit, pokud chtěl tehdy v tisku byť velmi zastřeně kritizovat Hitlera. Bohužel taková debata se nekoná. Zeman si je totiž jistý, že před třiceti lety viděl ten článek ležet na stole na levém rohu. Takže se bude soudit až do úplného vyčerpání, leda že by Ovčáček ten článek našel třeba v Haló novinách, nejlepší to tiskovině současnosti.

A dokonce i kdyby to u soudů nakonec nedopadlo, jsem si jistý, že Zeman se pod tu omluvu stejně nepodepíše. Za prezidentovu kancelář by se nanejvýš omluvil nějaký úředník, který by to dostal jako stranický úkol. Boj proti Peroutkovi bude fraška až do konce.

Autor: Oldřich Mazal | pátek 4.3.2016 16:03 | karma článku: 27,48 | přečteno: 776x
  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.