Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Drsné probuzení Evropy z jejího "vítacího" snu

Když Maďarsko poprvé stavělo plot, tak se evropští politici předháněli v jeho kritice. Pak přišly oslavy Silvestra v Kolíně, a náhle se ti samí politici předhánějí v prohlášeních, že imigraci je třeba rychle omezit...

Byla by to téměř fraška, kdyby ovšem nešlo o tak závažnou věc. Země "Visegrádu" od začátku neprojevovaly pro hromadnou imigraci žádné nadšení, za což je "vyspělý západ" EU kritizoval jako malé školáky. O nás se psalo, jako kdybychom tu uprchlíky trestali útrpným právem. Když Merkelová zavelela "přijímám", ukazovaly televize rozesmáté tváře uprchlíků přijíždějících vlaky do nové vlasti za světlou budoucností.

Teď je všechno jinak. V Německu se Merkelové sype vlastní strana, Bavoři hodlají rebelovat až u Ústavního soudu, trestní oznámení silvestrovského násilí se počítají na stovky. Rakousko zavřelo hranice a stanovilo maximální roční kvótu přijatých. Švédsko hovoří o tom, že polovinu příchozích vyhostí. Dánové zkrouhli dávky a hodlají uprchlíkům strhávat peníze za pobyt. Francie neví, co si počít s "Džunglí" v Calais. Migrace, která byla dřív ukazovaná jako "šance" pro Evropu, se najednou stala vážným problémem.

Kolín byl zkrátka příliš velkým průšvihem, aby se dal ututlat, ačkoliv se o to média i policie snažily seč mohly. A jakmile se provalil rozsah násilí a drzost jeho pachatelů, tak politická korektnost dostala ránu, ze které se bude těžko vzpamatovávat. Najednou je možné psát, že pachatelé jsou imigranti. Ve Švédsku si najednou vzpomněli, že na Stockholmském hudebním festivalu k sexuálním útokům došlo už v minulých letech, ale policie to tajila, aby se to nedozvěděla opozice.

Když už se pomyslná hráz jednou provalila, najednou museli politici čelit rozzlobeným občanům, kteří se nehodlali smířit s tím, aby se necítili bezpečně ve vlastní zemi. Téměř přes noc změnili svou rétoriku, zatímco popularita Merkelové pokračovala v pádu. Na pohled by se mohlo zdát, že ledy se konečně pohnuly a politická reprezentace bude muset konečně začít jednat. Jenže otázka je, jestli je co slavit.

Zatím se hodně mluví o zpřísňování azylových podmínek a o vyhošťování neúspěšných, ale zatím jsem si ještě nevšiml praktických návrhů, jak to bude celé probíhat. Švédsko hodlá vyhostit až 60 tisíc nově příchozích. Dobrá, ale jak to hodlají provést? Dají jim papír s příkazem opustit zemi a vyřízeno? Do Německa přibyl víc než milion imigrantů, i kdyby jen polovina neuspěla, nedovedu si představit, jak by je úřady dostaly ze země. Už teď je efektivita vyhosťování žalostná, jak by se mohlo podařit vyhostit deseti- nebo statisíce? A kam by je Němci vůbec poslali? I když některé státy teď prohlásí za bezpečné, ty o ně příliš stát nebudou a sami imigranti se zpátky za moře taky nepohrnou.

Jedno je ale jisté - Evropa si zřejmě konečně uvědomila, že jí některé problémy otevřeně přerůstají přes hlavu. To jí dává přeci jen určitou naději, i když je jasné, že tyhle problémy nemají rychlé a jednoduché řešení. Je teď na občanech, aby dali politikům jasně najevo, že už jim další nečinnost neodpustí. V první řadě u volebních uren...

Autor: Oldřich Mazal | úterý 9.2.2016 16:03 | karma článku: 38,20 | přečteno: 1364x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

16.11.2016 v 16:03 | Karma: 22,07 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Přichází spasitel Trump, radujme se!

Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

10.11.2016 v 16:02 | Karma: 20,42 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

29.6.2016 v 16:02 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Babiš vzkazuje občanům: "Buď budu vládnout nebo si trhněte!"

Andrej se nám pěkně rozpálil - pokud po volbách nebude smět vládnout, tak v té parlamentní "žvanírně" vysedávat nebude! Tomu říkám úcta k demokracii. Ještěže nežádá, aby směl vládnout doživotně. I když toho se možná taky dočkáme.

22.6.2016 v 16:02 | Karma: 31,67 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Když vystoupíme z EU, tak tady nastane ráj!

Heslo dneška je jasné - honem pryč z EU! Problém je, jestli od vystoupení nečekáme zázrak, který možná nepřijde. Než Bruselu zamáváme naposled, možná bychom se mohli zamyslet nad možnými důsledky, které by takové rozhodnutí mělo.

8.6.2016 v 16:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty rozřezal ženu, kufr s ostatky vyhodil z okna

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.