Merkelová a Hollande: Evropa musí jako jeden muž plnit naše rozkazy!

9. 10. 2015 16:03:00
Tak nám z úst předních státníků opět zazněla výzva k jednotě - tedy že Německo si uprchlíky pozve a my si je jednotně rozdělíme. A rozdělovat bude co, pokud ze Sýrie odejdou další 3 miliony lidí, jak varoval turecký prezident.

Společný projev zmíněného dua, plný bezobsažných frází, přišel v době, kdy se už začalo nahlas hovořit o tom, že v německých zařízeních dochází pravidelně k bojům mezi skupinami uprchlíků. Někdy se zapojují i stovky lidí, už je napočítáno několik set zraněných i několik mrtvých. A jedním z motivů těchto bojů jsou - kulturní a náboženské rozdíly...

To zrovna příliš velkým optimismem nezavání, zejména pokud jde o budoucí soužití v evropské společnosti. Pokud se někteří imigranti kvůli náboženství nesnesou ani mezi sebou, tak co budou dělat, až narazí na ateismus... údajně nejhorší jsou salafisté a ti "v procesu radikalizace", jak to označil jeden z expertů. Úžasný výraz, ne? Jen škoda, že nevíme, kolik se jich v tom "procesu radikalizace" momentálně nachází, abychom věděli, co máme čekat.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere uznal, že uprchlická zařízení jsou přeplněná, což ke konfliktům přispívá. Různé komunity jsou natlačené navzájem mezi sebe a pak už stačí jen jedna jiskra, aby vypukl pořádný požár. Ovšem pokud Německo hodlá letos přijmout ten milion a půl žadatelů, jak zní čerstvý odhad, tak ta zařízení budou ještě přeplněnější. Ledaže by Evropa skutečně jako jeden muž rozdělovala jako o závod.

Samozřejmě je hezké, že si duo v proslovu vzpomnělo, že by se v Sýrii mělo začít něco dělat. Ovšem podobné úvahy mají několikaleté zpoždění. Občasný propagační nálet proti IS nic neřeší, i když se to hezky vyjímá v médiích. Američani už jsou taky bez nápadu, nedávno přiznali, že výcvik místních bojovníků proti IS selhal a nemá cenu v něm pokračovat. Rusové se do toho sice obuli, ale ti samozřejmě tlačí vpřed Assada, který jako představitel menšinových alávitů velkou šanci jako sjednotitel nemá.

Pak ještě dáme pár miliard na uprchlické tábory v Turecku a možná na moři chytíme pár pašeráků, tím je evropská představivost patrně vyčerpána. O to víc bude třeba propagovat nerozlučnou jednotu. Tedy nerozlučně kráčet v jednom šiku za dvojjedinou evropskou velmocí. Tedy alespoň dokud bude uprchlíky stále kam umisťovat a nezačnou se na sebe vrhat navzájem.

Pokud mě něco fascinuje, pak je to oblíbený výkřik, že je třeba "více Evropy". Problém je v tom, jaké Evropy... Evropa konsenzuální nás opustila společně s kvótami. Teď už zbývá jen Evropa direktivní. Evropa, která roky hraje mrtvého brouka, a když už to dál nejde, produkuje na svou obranu výroky o "historických zkouškách", které ji čekají. A také Evropy, v níž stát nejvíce hovořící o solidaritě klidně zavádí kontroly na hranicích jako první.

Politici stále hovoří o tom, že je třeba důsledně rozlišovat mezi těmi, kdo skutečně utíkají před válkou a potřebují naši pomoc, a mezi čistě ekonomickými migranty. Problém je, kdy se přejde od slov k činům. Pokud trvá celé měsíce, než se vůbec dojde k nějakému rozhodnutí, a další měsíce, než se nějaké rozhodnutí uvede v život, tak více takové Evropy nám nepomůže. Nemá smysl pochodovat jako jeden muž přímo do propasti...

Autor: Oldřich Mazal | pátek 9.10.2015 16:03 | karma článku: 39.63 | přečteno: 1555x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 25.84 | Přečteno: 363 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 23.68 | Přečteno: 987 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 426 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 255 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 307 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2386
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...