Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropská "solidarita" v praxi - všichni honem zadrátujte hranice!

Komedie pokračuje. Jen pár dní po tom, co Německo vyhlásilo příjem uprchlíků ve velkém, najednou jako první uzavřelo hranice. Teď už se dal do pohybu dominový efekt - když uzavře jeden, budou muset uzavřít postupně všichni.

Nikdo logicky nebude chtít zůstat poslední. Kontroly už zavedli Slováci, Rakušané, o kontrolách mluví dokonce i Nizozemci a naše vláda k něčemu podobnému nejspíš brzy sáhne také. Když dojde na věc, bude se každý snažit svou hranici utěsnit, aby uprchlíci zůstali sousedovi. Zároveň poroste tlak na přijetí kvót, protože při uzavřených vnitřních hranicích by se uprchlíci hromadili zemím s vnější hranicí. Zejména Maďarsko by jakožto nárazníková země na všechno zůstala sama. To by zemi časem proměnilo v hořící sud se střelným prachem.

Kvůli kvótám už se vrátily do oběhu výhrůžky, že "hříšníci" přijdou o dotace. Jenže podobné pouštění hrůzy je zkrátka zcela neúčinné. Čísla přidělených migrantů neustále rostou. Teď už se jich má rozdělovat 160 tisíc, Německo zase zvýšilo počet očekávaných žadatelů o azyl na rovný milion. Nakonec si každý spočítá, že se stejně k žádné finální cifře nikdy nedojde, takže bude výhodnější nechat hranice uzavřené.

EU nemá kromě kvót vlastně nic v záloze. Sice se občas hovoří o nutnosti chránit vnější hranici, ale to je v případě Řecka téměř nemožné provést. Nelze dost dobře hlídat celé Středozemní moře, natož když některé řecké ostrovy jsou od Turecka jen coby kamenem dohodil. Mluví se o nutnosti běžence ihned vracet, jenže to není dost dobře možné bez dohody s vládami těch zemí, které by migranty měly od EU přebírat. Pokud nebude libyjská vláda ochotná spolupracovat, tak se nezmění nic. Ostatně už před nějakým časem varovala, že jakoukoli zahraniční akci na svém území bude považovat za agresi.

Teď už se nacházíme v situaci, kdy se Maďarsko blíží konfrontaci se Srbskem, které už vyhrožuje rozmístěním armády u hranic. V důsledku dominového efektu následně Srbové zablokují hranice s Makedonií a Makedonie hranici s Řeckem. Co udělá v této situaci Řecko, to ví jen Bůh. Nekonečné hromadění imigrantů na svém území nezvládne, a pokud by se je pokusili vracet do Turecka, silně pochybuji, že by to Turkové nechali být. Snaha opevňovat hranice povede jen k tomu, že se přesune ohnisko konfliktu jinam. Nakonec někde hrnec přeteče.

Aby k tomu nedošlo, musela by se zastavit imigrační vlna ze Sýrie, jenže to není nic, co by se dalo snadno vyřešit. Bohužel výroky typu "uprchlíci by si měli doma udělat pořádek" neberou v potaz, že samotní uprchlíci na něco takového nemají prostředky. Někdo by je musel vyzbrojit, vycvičit a zajistit schopné velitele. Bez kvalitní organizace a logistiky by nějaká uprchlická milice neměla proti IS sebemenší šanci. A samozřejmě - kdo by to všechno platil a řídil?

Kromě toho mi není jasné, za koho by uprchlíci měli bojovat? Pod vlajkou EU? Nebo za Asada? Nebo v řadách protiasadovské opozice? Nebo prostě sami za sebe? USA mají jasno - Asad musí jít, tudíž by jakoukoli akci na jeho podporu odmítli. Někteří uprchlíci by také patrně odmítali jít bojovat za diktátora, kterého nenávidí. Jiní by zase odmítali bojovat za onu takzvanou "opozici" proti dosud stále legální vládě. Ve finále by proti sobě mohli v Sýrii bojovat uprchlíci proti uprchlíkům.

Pokud by tedy mělo k nějakému zásahu v Sýrii dojít muselo by to být na základě široké dohody velmocí. A nejspíš by se to neobešlo bez jejího rozdělení. Samotná porážka IS by nebyla k ničemu, kdyby v zemi dál probíhala občanská válka. Že by si Asad, Američané, Rusové a další dokázali sednout za jeden stůl, to nevypadá jako příliš realistický výjev. Nicméně v zahraniční politice vládne bezbřehý pragmatismus, takže vyloučené to úplně není.

Pokud nedokáží politici zastavit masovou migraci přímo u zdroje, pak budou Evropané záhy žít obklopeni žiletkovým plotem. Neschopnost řešit situaci jinak než kvótami může vést k divokému rozpadu EU, který může skončit ozbrojeným konfliktem kvůli uprchlíkům. Sice se hovoří o tom, že zima by měla imigrační vlnu přibrzdit, ovšem pokud by se nic nezměnilo, na jaře se bude pokračovat znovu. Z posledního vývoje je zřejmé, že evropská soudržnost vzala rychle za své. Místo snahy o nějakou společnou akci bude rozhádaná Evropa jen čekat, kde to nakonec praskne...

Autor: Oldřich Mazal | úterý 15.9.2015 16:03 | karma článku: 40,84 | přečteno: 5560x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

16.11.2016 v 16:03 | Karma: 22,07 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Přichází spasitel Trump, radujme se!

Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

10.11.2016 v 16:02 | Karma: 20,42 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

29.6.2016 v 16:02 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Babiš vzkazuje občanům: "Buď budu vládnout nebo si trhněte!"

Andrej se nám pěkně rozpálil - pokud po volbách nebude smět vládnout, tak v té parlamentní "žvanírně" vysedávat nebude! Tomu říkám úcta k demokracii. Ještěže nežádá, aby směl vládnout doživotně. I když toho se možná taky dočkáme.

22.6.2016 v 16:02 | Karma: 31,67 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Když vystoupíme z EU, tak tady nastane ráj!

Heslo dneška je jasné - honem pryč z EU! Problém je, jestli od vystoupení nečekáme zázrak, který možná nepřijde. Než Bruselu zamáváme naposled, možná bychom se mohli zamyslet nad možnými důsledky, které by takové rozhodnutí mělo.

8.6.2016 v 16:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla Rakušanovi matka oběti

25. dubna 2024  16:02

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Soud zrušil odsouzení Weinsteina za sexuální delikty, nařídil nový proces

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  15:52

Aktualizujeme Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.