Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kolik uprchlíků dokáže Německo přijmout, než se mu situace rozsype pod rukama?

Rozhodnutí Angely Merkelové přijmout syrské uprchlíky jistě ocenilo přetížené Maďarsko, stejně jako samotní běženci, kteří začali plnit německé ubytovny. Otázka ovšem je, jak dlouho radost vydrží. Zájemců o azyl bude stále dost.

Nejde až tolik o to, kolik teď bude stát ubytování takového množství lidí, důležitější bude, jestli se je podaří nějak dlouhodobě začlenit. Bohužel zkušenosti ze západní Evropy ukazují, že přistěhovalci často vytvářejí uzavřené komunity, kde nějaká kulturní "asimilace" nemá šanci. A při hromadném přílivu se dá očekávat, že přistěhovalci se budou chtít držet mezi svými. Ekonomové argumentují, že Německo nutně potřebuje mladé pracovní síly. Pokud je ovšem získá za cenu vytvoření dalších kulturních "ghett", pak na tom dlouhodobě opravdu nevydělají.

Zároveň Německo vyslalo jasný signál, že syrští uprchlíci tam mají dveře otevřené. Jenže ze Sýrie uprchlo už několik milionů lidí, kteří živoří v táborech v Turecku, Libanonu nebo Jordánsku. Jaké podmínky v takových táborech panují si asi dovedete představit. Není se asi čemu divit, že mnoho lidí by tohoto německého "pozvání" chtělo využít. Proč nezačít nový život na bohatém Západě? Řada uprchlíků má bohužel značně nereálné představy o tom, co je v Evropě čeká.

Když přijde srážka s realitou, uprchlíci najednou zjišťují, že zahlcené země nestíhají zajišťovat ani základní zásobování, natož aby je dokázaly registrovat. Každému také nezajistí vlastní domek se zahradou, takže uprchlíci končí na přeplněných ubytovnách a stěžují si, že nemají přístup na internet. Když situace vykvasí, tak začne zaznívat volání "Chceme svobodu!", aniž by jim docházelo, že Evropané opravdu dělají, co mohou.

Možná v téhle situaci Německo chtělo alespoň dočasně uvolnit tlak. Může v tom být i snaha nějak odčinit "hříchy minulosti", vykonat určitou oběť pro zachování evropské jednoty. Snad chtěla kancléřka dokázat, že to se solidaritou myslí vážně. Problém je v tom, že Sýrii a Syřanům v tuto chvíli pomůže jen jedno - totiž kdyby byly velmoci konečně schopné se domluvit, co s nešťastnou zemí udělat.

Nedávno proběhla médii informace, že Rusové patrně zesilují vojenskou pomoc svému spojenci Assadovi, kterého se Američani celou dobu snaží sesadit. Irán si tam hřeje svou šíitskou polívčičku, Saúdi zase kopou za sunnity, a Turecko má spadeno spíš na Kurdy než hrdlořezy z IS. Země se za aktivní asistence těchto titánů už fakticky rozpadla, stejně jako Irák, který USA dokázaly skvěle rozvrtat, načež z něj nakonec Obama musel prakticky utéct, protože americká veřejnost už nechtěla o dalších ztrátách svých vojáků ani slyšet.

Mezinárodní společenství se omezilo na "podpůrné bombardování", přičemž každý doufá, že na zemi to "vyřídí" někdo jiný. O efektivitě této strategie lze s úspěchem pochybovat. Pokud se hlavní hráči nedohodnou na nějaké společné akci, budou z rozvrácených zemí prchat další miliony. Něco takového nezvládne ani Německo ani nikdo jiný.

Dnes Merkelová sice prohlásila, že v Německu není místo pro ekonomické migranty, ale dokáže něco takového skutečně důsledně uplatňovat? Ve stejné chvíli nám Juncker oznamuje, že se bude rozdělovat 120 tisíc uprchlíků. Je to stále dokola, jen s postupně rostoucími čísly. Neustále se mluví o výzvách, kterým EU čelí, ale řešení je stále jen jedno - rozdělovat.

EU je už zřejmě natolik ve vleku událostí, že nedokáže Obamovi vysvětlit, že jí svým jednáním podřezává větev. Pokud chtějí evropští lídři ukázat akceschopnost, tak by měli především začít prosazovat nějaký plán na ukončení války v Sýrii a obnovu zničené země. Boj proti IS se zkrátka musí přestat odehrávat v rovině slovní. A pakliže je Evropa už natolik slabá, že ji ve světě už nikdo nebere vážně, pak jsou zřejmě její dny postupně sečteny. Vyhlašováním kvót se krize zkrátka nevyřeší...

Autor: Oldřich Mazal | středa 9.9.2015 16:04 | karma článku: 38,87 | přečteno: 1833x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

16.11.2016 v 16:03 | Karma: 22,07 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Přichází spasitel Trump, radujme se!

Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

10.11.2016 v 16:02 | Karma: 20,42 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

29.6.2016 v 16:02 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Babiš vzkazuje občanům: "Buď budu vládnout nebo si trhněte!"

Andrej se nám pěkně rozpálil - pokud po volbách nebude smět vládnout, tak v té parlamentní "žvanírně" vysedávat nebude! Tomu říkám úcta k demokracii. Ještěže nežádá, aby směl vládnout doživotně. I když toho se možná taky dočkáme.

22.6.2016 v 16:02 | Karma: 31,67 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Když vystoupíme z EU, tak tady nastane ráj!

Heslo dneška je jasné - honem pryč z EU! Problém je, jestli od vystoupení nečekáme zázrak, který možná nepřijde. Než Bruselu zamáváme naposled, možná bychom se mohli zamyslet nad možnými důsledky, které by takové rozhodnutí mělo.

8.6.2016 v 16:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.