Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč si tak hnusíme Prague Pride?

Z nejrůznějších reakcí mám pocit, že se Prahou chystají za mohutného hajlování pochodovat skinheadi, a ne průvod neškodných lidiček v trochu ujetých barevných kostýmech. Opravdu nás něčím tak zásadně ohrožuje?

Vlastně si ani nevzpomínám, že by pochod skinů budil takové vášně. Přitom skutečně nevím, koho duhový průvod tak moc ohrožuje, že se někteří komentátoři uchylují až k téměř nenávistným výlevům, v nichž všechny šmahem označují za "úchyly", přičemž nečekám, že by někdy osobně poznali alespoň jednoho z pestrobarevných účastníků. Je tohle skutečně nutné?

Nejedná se o žádný prvomájový průvod, kde musejí všichni povinně stát s mávátky, nikdo není nucen se na něj dívat, měnit svou sexuální orientaci ani si jinak uspořádávat svou rodinu. Někomu se zdá křiklavá a nevkusná, budiž, ale proč z toho dělat drama? Pochod přejde, voda se nad ním zavře a jede se bez problémů dál. Teprve za rok si všichni vzpomenou, že už zase bude pochod a znovu se objeví téměř identické komentáře, které od loňských nerozeznáte.

Zásadním argumentem proti pochodu je, že sexualita patří do ložnic, ne do ulic. Jistě se s něčím takovým dá souhlasit. Ovšem nedá mi to se nezeptat - uplatňujete stejná mravopočestná měřítka třeba na proslulý karneval v Riu? Tvrdili byste se stejnou vehemencí, že něco takového do ulic v žádném případě nepatří?

Troufnu si tvrdit, že ne. Protože Rio nám ukazuje tu "správnou" sexualitu, tu většinovou, na kterou jsme si už zvykli. Zatímco PP nám ukazuje tu "špatnou", na kterou zvyklí nejsme a proto ji odmítáme. Výzkum prokázal, že u mužů i u žen vyvolávají sexuální scény mezi dvěma muži silný odpor. Tento instinkt je evolučně zakonzervovaný v našem podvědomí a troufnu si tvrdit, že je hlavním důvodem nechuti k pestrobarevnému pochodu. Ostatní argumenty, jako třeba boj za záchranu tradiční rodiny, mají za cíl tento odpor nějak racionálně odůvodnit.

Často se ozývá následující: "Homosexuálové mi nevadí, ale..." ... jen pokud je není moc vidět. Když je najednou vidět je, tak se tolerance poněkud vytrácí. V americké armádě dlouho platila zásada "don´t ask, don´t tell", tedy že homosexuál může sloužit v armádě, ale jen pokud se to o něm neví. Když to na někoho prasklo, musel odejít. Princip je stejný - mnoha lidem homosexuálové nevadí, pokud jsou neviditelní.

Pražský pochod je právě z toho důvodu určitým testem, do jaké míry se dokážeme vypořádat s instinktivním odporem k homosexualitě, který stále podvědomě pociťujeme. Někteří tvrdí, že tímto pochodem se homosexuálové separují od většinové společnosti. Není ale tou bariérou spíš podvědomý pocit, že homosexualita je zvrácená a odporná? Skutečná tolerance totiž nespočívá v tom, že jsme ochotni se s něčím smířit, když to odklidíme mimo své zorné pole. Tolerance nastává, když něco přijmeme jako normální součást lidské existence, aniž by se proti tomu bylo třeba hlasitě vymezovat a bouřit.

Autor: Oldřich Mazal | pátek 14.8.2015 16:04 | karma článku: 14,65 | přečteno: 976x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

16.11.2016 v 16:03 | Karma: 22,07 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Přichází spasitel Trump, radujme se!

Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

10.11.2016 v 16:02 | Karma: 20,42 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

29.6.2016 v 16:02 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Babiš vzkazuje občanům: "Buď budu vládnout nebo si trhněte!"

Andrej se nám pěkně rozpálil - pokud po volbách nebude smět vládnout, tak v té parlamentní "žvanírně" vysedávat nebude! Tomu říkám úcta k demokracii. Ještěže nežádá, aby směl vládnout doživotně. I když toho se možná taky dočkáme.

22.6.2016 v 16:02 | Karma: 31,67 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Když vystoupíme z EU, tak tady nastane ráj!

Heslo dneška je jasné - honem pryč z EU! Problém je, jestli od vystoupení nečekáme zázrak, který možná nepřijde. Než Bruselu zamáváme naposled, možná bychom se mohli zamyslet nad možnými důsledky, které by takové rozhodnutí mělo.

8.6.2016 v 16:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.