Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proboha, nechte to Řecko už konečně zkrachovat!

Jednání Řecka se zbytkem EU o finanční záchraně připomíná nekonečnou telenovelu. Politici stále jen chrlí bezobsažná prohlášení, zatímco ostatním je jasné, že Řecko už dávno fakticky zbankrotovalo, jen chybí odvaha to přiznat.

I kdybych byl nezřízený optimista, stejně bych musel uznat, že Řecko i při nejlepší snaze svoje dluhy nikdy nesplatí. Celá několikaletá záchranná operace měla jediný cíl - přemístit "toxické" řecké dluhopisy z rukou soukromých bank do rukou ECB, a tím de facto na bedra států eurozóny, potažmo MMF. Tím se sice snížilo riziko velké bankovní krize, pokud by se Řecko položilo, ale ono samo si vlastně nijak výrazně nepomohlo. Finanční injekce slouží pouze k uhrazení aktuálních splátek, čímž se den dluhového zúčtování jen posune o něco dál do budoucnosti.

Těžko očekávat, že by se Řecko mohlo v tomhle kolotoči vozit donekonečna. Věřitelům stejně nakonec nezbyde než mu významnou část dluhů odpustit, protože zkrátka neexistuje způsob, jakým z něj vyrobit dynamo na peníze. Krácení státních výdajů, třebaže je nezbytné, ekonomiku samo o sobě nenakopne. A pokud by nedejbože přestali ještě jezdit turisté, tak řecká ekonomika půjde prudce ke dnu.

Je jasné, že bankrot nebude žádnou procházkou mezi záhony růží. Bez možnosti si dál půjčovat by Řecko nakonec asi muselo odejít od eura, protože by nemělo dostatek měny v oběhu. Následovala by nevyhnutelná devalvace nové měny, ať už by se jí říkalo jakkoliv. Jenomže jaké jiné možnosti se nabízejí?

Maraton politických jednání zatím nevedl nikam. Jsme svědky stále se opakujících prohlášení typu: "Řecko už nemá čas", "přišel rozhodující okamžik", "už nemáme s Řeckem trpělivost" a "dohodli jsme se na následující schůzce, kde se dohodneme, na čem se dohodneme". Všichni stále unisono opakují, že už toho mají dost, ale nikdo nebouchne do stolu a celou šarádu neukončí. Mezitím měsíce ubíhají, nic se k lepšímu nemění a Řekové neustále kvílí, že pokud do následujícího úterý nedostanou další pomoc, tak budou švorc.

Stále se čeká, jaké ústupky Tsipras přinese, ale ruku na srdce - co by za současné situace mohl nabídnout? Jakékoli výraznější ústupky by pro něj byly politickou sebevraždou, notabene za situace, kdy se mu štěpí strana. Řecký ústavní soud navíc vyhlásil škrty v důchodech za neplatné, čímž se z celé situace stala groteska. I kdyby Tsipras kývl na kdoví co, nejspíš by takovou dohodu smetly nepokoje v ulicích.

Bankrot je v současné chvíli jediná možnost, aby se Řecko vrátilo do tvrdé reality. Nebude to veselé období, ale konec světa také nenastane. Konečně bude třeba najít dlouhodobě udržitelné řešení místo neustálého odkládání. Země si bude muset sáhnout na dno, ale bude to pořád lepší než vleklá neřešitelná dluhová krize. Čím dřív Řecko konečně uzná bankrot, tím líp pro všechny.

Autor: Oldřich Mazal | úterý 23.6.2015 16:05 | karma článku: 31,10 | přečteno: 1000x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

16.11.2016 v 16:03 | Karma: 22,07 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Přichází spasitel Trump, radujme se!

Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

10.11.2016 v 16:02 | Karma: 20,42 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

29.6.2016 v 16:02 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Babiš vzkazuje občanům: "Buď budu vládnout nebo si trhněte!"

Andrej se nám pěkně rozpálil - pokud po volbách nebude smět vládnout, tak v té parlamentní "žvanírně" vysedávat nebude! Tomu říkám úcta k demokracii. Ještěže nežádá, aby směl vládnout doživotně. I když toho se možná taky dočkáme.

22.6.2016 v 16:02 | Karma: 31,67 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Když vystoupíme z EU, tak tady nastane ráj!

Heslo dneška je jasné - honem pryč z EU! Problém je, jestli od vystoupení nečekáme zázrak, který možná nepřijde. Než Bruselu zamáváme naposled, možná bychom se mohli zamyslet nad možnými důsledky, které by takové rozhodnutí mělo.

8.6.2016 v 16:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.