Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povinné odvody do armády nic nevyřeší

Vláda teď s velkou slávou odhlasovala návrat povinných odvodů. Nicméně nemám pocit, že by zavedení jedné nové kartotéky se jmény potenciálních odvedenců nějak řešilo problémy, se kterými se naše armáda už roky potýká. V první řadě jde samozřejmě o peníze. Zvyšovat výdaje na armádu je ovšem silně nepopulární, protože nikdo přece nechce "vyhazovat" peníze za vojáky. Jenže pokud nejsme ochotní do obrany investovat adekvátní prostředky, nemůžeme počítat s tím, že bychom se měli šanci někomu ubránit, ať máme povinné odvody nebo ne.

Naše obranyschopnost je do značné míry úměrná množstvím financí, které na to jsme ochotni vynaložit. S tím přímo souvisí dva problémy.

1) politici nejsou dlouhodobě schopní si ujasnit, jakou armádu by chtěli. Není tu žádná koncepce, zda vybudovat spíš specializované síly, které by se doplňovaly s jinými armádami v rámci NATO, nebo jestli chtějí armádu, která bude "umět" všechno. Nikdo není schopen říct kolik tanků, transportérů, stíhaček a ponorek skutečně potřebujeme. A dlužno dodat, že s 20 bojeschopnými tanky skutečně velkou parádu neuděláme. Pokud by naše armáda měla být schopna bránit stát, musela by být řádově větší. A řádově dražší.

2) armáda už celá léta vyhazuje miliardy komínem. V nadsázce se dá říct, že bez problémů není pomalu ani zakázka na dodávku ponožek. Utrácíme mraky peněz za Pandury, Dinga nebo CASY, které armáda ani nechtěla, efekt není vidět žádný. Protikorupční policie by si na Ministerstvu obrany mohla rovnou otevřít pobočku. Dokud bude armáda jen černou dírou na finance, skutečně nemá smysl do ní investovat, protože takové nákupy nemají smysl.

Pokud se nepodaří tyto výše zmíněné problémy nějak vyřešit, nemají smysl ani odvody. Stát by sice hypoteticky získal přehled, kolik lidí by mohl v případě nebezpečí povolat, ale otázka je, jakými zbraněmi odvedence hodlá vybavit. Pokud armáda nebude mít dostatek bojové techniky, tak z těch lidí udělá akorát "potravu pro děla". Masa nevycvičených lidí bez moderních zbraní nemá šanci v nějaké válce uspět.

Ze stejných důvodů jsem velmi skeptický k obnovení všeobecné vojenské služby, po níž se občas volá. Několikaměsíční kurz z nikoho zkušeného vojáka neudělá, výdaje státu by ale nebyly vůbec zanedbatelné. Pokud jde o fyzickou kondici, tu je třeba si udržovat průběžně - o tom jako chronický lenoch vím svoje. Navíc dobrovolný profesionál bude motivován víc než povinný odvedenec. Tudíž bych spíše než kvantitu preferoval kvalitu ozbrojených sil, zvýšil bych počet profesionálů a investoval do moderní techniky.

V době ohrožení země se stejně branná povinnost vztahuje na všechny, takže odvody mi v tomto ohledu připadají nadbytečné. I kdyby někdo v mých 18 prověřil mou kondici, nikdo stejně nemůže vědět, jak na tom budu třeba ve 40. Kdyby nedejbože jednou vypukla válka, nemusí už realita nijak odpovídat stavu, který zkušební komise kdysi zaznamenala.

Suma sumárum zavedení povinných odvodů podle mého obranyschopnost naší země nijak samo o sobě nevylepší. Pokud politici nedokážou najít shodu v tom, jaký typ armády chtějí vybudovat a neustále hodlají okrouhávat výdaje na obranu, pak nás víc potenciálních odvedenců v případě krize nezachrání. Nejspíš totiž budou při boji s nepřítelem odkázáni na luky a šípy. Na nic lepšího totiž vojsko mít nebude...

Autor: Oldřich Mazal | pátek 10.4.2015 16:10 | karma článku: 32,10 | přečteno: 2570x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

16.11.2016 v 16:03 | Karma: 22,07 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Přichází spasitel Trump, radujme se!

Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

10.11.2016 v 16:02 | Karma: 20,42 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

29.6.2016 v 16:02 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Babiš vzkazuje občanům: "Buď budu vládnout nebo si trhněte!"

Andrej se nám pěkně rozpálil - pokud po volbách nebude smět vládnout, tak v té parlamentní "žvanírně" vysedávat nebude! Tomu říkám úcta k demokracii. Ještěže nežádá, aby směl vládnout doživotně. I když toho se možná taky dočkáme.

22.6.2016 v 16:02 | Karma: 31,67 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Když vystoupíme z EU, tak tady nastane ráj!

Heslo dneška je jasné - honem pryč z EU! Problém je, jestli od vystoupení nečekáme zázrak, který možná nepřijde. Než Bruselu zamáváme naposled, možná bychom se mohli zamyslet nad možnými důsledky, které by takové rozhodnutí mělo.

8.6.2016 v 16:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.