Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povinná maturita z matematiky - další hloupost ministra Chládka

Ministr Chládek má jasno - povinná matematika bude. A to opět systémem "stavíme dům od střechy" - nejdřív se zavede povinná maturita, a pak se možná někdy podíváme na systém výuky. Tento postup je ostatně pro státní maturitu typický už od začátku. Studenti opět skončí v roli pokusných králíků, kteří doplatí na případné přehmaty.

Napíšu to na rovinu - gymnázium v žádném případě není pouhou přípravkou pro matfyz. Prostě ne. Gymnázium má za úkol připravovat studenty pro všechny typy studia, přičemž jen menší část vyžaduje hluboké znalosti matematiky. Na co by byla matematika umělcům, historikům, překladatelům nebo archivářům? Výběr maturitních předmětů by měl odpovídat prioritám vašeho budoucího vzdělání. Proto jsem maturoval z biologie a chemie, jelikož na přírodovědě by mi matematika nebo dějepis k ničemu nebyly.

První námitka - matematiku potřeuje každý. Ano, ovšem jakou matematiku? Kolik lidí potřebuje ve své práci derivace, integrály nebo goniometrické rovnice? Maturita z matematiky pochopitelně není omezená jen na to, jestli umíte trojčlenku, násobilku, procenta a zlomky. Jejím účelem je testovat všechno, od nejjednoduššího až po to nejsložitější. Z jakého důvodu by měli všichni ovládat matematiku na úrovni kandidáta na matfyz?

Druhá námitka - matematika rozvíjí logiku. Takhle jednoduše ale mozek nefunguje. Každá část je zodpovědná za něco jiného a každý člověk je disponovaný jinak. Někteří lidé mají výkonnější "kalkulačku". Někteří naopak mají více rozvinuté oblasti zodpovědné za jazykové dovednosti. Nedá se prostě zjednodušeně tvrdit, že IQ=matematika. Moje neschopnost počítat složité matematické úlohy neznamená, že mám potíže chápat třeba to, jak funguje buňka, jak probíhá transkripce genů apod.

Není bez zajímavosti, že např. u autistů byly popsány fenomenální matematické schopnosti. Je to dáno preferenčním rozvojem určitých částí mozku. Jiné části mozku u nich ale fungují s obtížemi. Pokud bychom hodnotili pouze jejich matematické vlohy, byli by skutečně vysoce inteligentní. V jiných typech úloh by ale propadli. Uvádím to jako příklad, že není možné jednoduše tvrdit, že inteligence a matematika jsou jedno. 

Třetí námitka - z češtiny se přece také maturuje povinně. Jistě. Rozdíl je tu ovšem v tom, že jazyk potřebujeme využívat všichni, zatímco jen málokdo potřebuje ovládat matice, počítat faktoriály nebo počítat s komplexními čísly. Pravopis má sice rovněž různá arbitrární pravidla, ale jejich zvládnutí je spíš otázka trpělivosti a paměti, ne specifického talentu. Ne každý bude mít sloh jako Shakespeare, ale na vyřešení problému i/y není potřeba IQ 140 a více. 

Nevidím důvod, aby maturita povinně zvýhodňovala lidi s určitým typem nadání oproti jiným. Pokud vím, že mi matematika nejde, tak se nebudu hlásit na určité vysoké školy. To ale přece neznamená, že nemůžu úspěšně vystudovat žádnou vysokou školu.

Chápu, že pro mnoho lidí je matematické nadání důvodem k obdivu. Když se řekne "génius", asi si podvědomě vybavíme člověka, který na tabuli čárá složité výpočty, nesrozumitelné běžnému smrtelníkovi. Neměli bychom ale přesto podléhat dojmu, že bez "vysoké matematiky" nelze žít. Nemůžeme vzdělání zredukovat pouze na jednu věc, kterou budeme tlačit dopředu na úkor ostatních. Pro vzdělání je klíčová možnost volby. Povinná matematika bude ale takovou možnost zužovat, méně nadaní v této oblasti budou automaticky znevýhodněni.

Celá koncepce školství v posledních letech stojí na principu pokus-omyl. Zavádějí se, nebo alespoň plánují, různé jednotné zkoušky, přijímačky apod., a pak ministerstvo čeká, co to udělá. Potom je ovšem těžké nahánět v lavicích nějakou kvalitu, když nikdo pořádně neví, co a kdy se má vlastně učit, aby se úspěšně zvládly jednotné testy. Nejdřív je třeba stanovit, jaké znalosti budeme od koho požadovat, poté je třeba dostat vzdělávací systém na příslušnou úroveň, a teprve poté má smysl se zabývat tím, jak se to bude zkoušet. U nás to ale děláme opačně, jelikož to je jednodušší.

Pokud máte matematiku rád, pane ministře, směle si ji studujte. Nenuťte k tomu ale ostatní jen proto, že se vám to tak líbí.

Autor: Oldřich Mazal | pondělí 12.1.2015 16:06 | karma článku: 26,73 | přečteno: 1495x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

16.11.2016 v 16:03 | Karma: 22,07 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Přichází spasitel Trump, radujme se!

Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

10.11.2016 v 16:02 | Karma: 20,42 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

29.6.2016 v 16:02 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Babiš vzkazuje občanům: "Buď budu vládnout nebo si trhněte!"

Andrej se nám pěkně rozpálil - pokud po volbách nebude smět vládnout, tak v té parlamentní "žvanírně" vysedávat nebude! Tomu říkám úcta k demokracii. Ještěže nežádá, aby směl vládnout doživotně. I když toho se možná taky dočkáme.

22.6.2016 v 16:02 | Karma: 31,67 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Když vystoupíme z EU, tak tady nastane ráj!

Heslo dneška je jasné - honem pryč z EU! Problém je, jestli od vystoupení nečekáme zázrak, který možná nepřijde. Než Bruselu zamáváme naposled, možná bychom se mohli zamyslet nad možnými důsledky, které by takové rozhodnutí mělo.

8.6.2016 v 16:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.