Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemoc dnešní doby - honba za titulem

Když se vede nějaká debata o školství, zpravidla dojde na lamentaci kvůli neustále klesající kvalitě současného vzdělání. Mít vysokou školu je dnes už skoro povinnost a znak spíš společenské prestiže než neustále stoupající vzdělanosti. Nebylo by ale na škodu zamyslet se nad tím, proč jsme se do takového stavu dostali a jestli se dá najít nějaké jednoduché řešení.

Stát má v tomto ohledu sám dost másla na hlavě. Údaje o počtu vysokoškolsky vzdělaných lidí se mu velmi hodí při srovnávání s "vyspělým" Západem. Roli tu podle mého hraje určitý komplex, který jako "východní" země pociťujeme, takže se pokoušíme dohonit ostatní alespoň kvantitou. Kvalita už není tak zásadní, důležité je naplnit "směrná čísla".

Stát sám navíc často přichází z dosti bizarními nápady. Jistě si pamatujete na legendární kauzu práv v Plzni. Mezi rychlostudenty patřili kromě politiků a různých prominentů také policisté a vysocí úředníci. Stát se ve své osvícenosti rozhodl, že středoškoláci mu už nejsou dost dobří, a tak řada lidí náhle zjistila, že si musí rychle nějaký titul opatřit, jinak přijdou o svou pozici. Výsledek se dal očekávat. Příčinou ale není jen samotná chtivost titulů, ale přístup státu, pro který je mnohem důležitější, jestli máte titul, než jestli zvládáte svou práci.

Podobně se stát rozhodl, že zdravotní sestry by rovněž měly mít vysokou školu. Proč? Protože proto, bude jednoduše líp vypadat, když budou mít toho bakaláře. Stát uměle tlačí kvalifikace nahoru, aniž by to mělo praktický význam. Střední vzdělání je naprosto "out", my to musíme vytáhnout aspoň o jeden stupeň výš.

Před několika lety jsem opakovaně slýchával z ministerstva školství nápady, že se musíme soustředit na posílení bakalářských oborů. Jak to může s hodnotou vysokoškolského vzdělání dopadnout, když - v nadsázce řečeno - bude muset mít titul pomalu každý vrátný? Abych hovořil z vlastní zkušenosti - dnes laboranti už nemají mít jen pouhou střední, dokonce i ten DiS už je nějak málo, kdepak, je třeba, aby si dělali bakaláře. Samozřejmě budou dělat tu samou práci jako dřív, ale je tu jeden malý rozdíl - vysokoškoláci mají při studiu většinou mnohem méně praxe...

Dalším problémem je, že na trhu práce potřebujete získat každou možnou výhodu. Písmenka před a za jménem vám můžou pomoct udělat dojem na personalistu. Ten nemůže samozřejmě vědět, co který uchazeč reálně umí, zato ovšem vidí, kdo má víc nabušené "sívíčko". Čili někdo, kdo se titulománii důsledně vyhýbá, na tom může akorát prodělat. Problém se tím zacykluje - jelikož to dělají všichni, musím já taky. Tedy pokud nechci být metařem.

Ze společenského hlediska je zároveň vlastnictví titulu otázkou osobní prestiže. Chcete-li prorazit, musíte ho mít. Jelikož maturitu už má kdekdo, tak s ní dnes nikoho neohromíte. K vysokoškolským titulům lidé ještě pociťují jakousi podvědomou úctu, ale i tady se dřív nebo později začne projevovat inflace. Mezi právníky je titul JUDr. skoro povinností, protože "pouhého" magistra nebude brát nikdo vážně. Výhodou samozřejmě je, že různé soukromé vysoké školy mají všelijak honosné, byť nicneříkající názvy, takže se málokdo bude zabývat tím, co a jak dobře taková škola vlastně učí.

Obrana je asi jediná - místo titulu se zajímat o to, kde ho dotyčný získal. Zajímat se především o to, jaké má kdo reálné dovednosti a ne kolik zkratek lemuje jeho jméno. Akceptovat fakt, že člověk bez titulu může umět víc než člověk s titulem. A stát bude muset přestat tlačit na neustálý přesun středního vzdělání na vysoké školy. Nepochybně naše statistiky nebudou tak hezké, ale na prvním místě musí být kvalita. Velkou šanci tomu ale nedávám. Místo, aby vláda soustředila svou pozornost na zkvalitnění systému výuky, tak marní čas zaváděním různých jednotných zkoušek, které akorát zvyšují všeobecný chaos. Ale doufat stále můžeme...

Autor: Oldřich Mazal | středa 7.1.2015 16:04 | karma článku: 22,00 | přečteno: 1192x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

16.11.2016 v 16:03 | Karma: 22,07 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Přichází spasitel Trump, radujme se!

Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

10.11.2016 v 16:02 | Karma: 20,42 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

29.6.2016 v 16:02 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Babiš vzkazuje občanům: "Buď budu vládnout nebo si trhněte!"

Andrej se nám pěkně rozpálil - pokud po volbách nebude smět vládnout, tak v té parlamentní "žvanírně" vysedávat nebude! Tomu říkám úcta k demokracii. Ještěže nežádá, aby směl vládnout doživotně. I když toho se možná taky dočkáme.

22.6.2016 v 16:02 | Karma: 31,67 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Když vystoupíme z EU, tak tady nastane ráj!

Heslo dneška je jasné - honem pryč z EU! Problém je, jestli od vystoupení nečekáme zázrak, který možná nepřijde. Než Bruselu zamáváme naposled, možná bychom se mohli zamyslet nad možnými důsledky, které by takové rozhodnutí mělo.

8.6.2016 v 16:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.