Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milujte svou inflaci

Česká národní banka ve své osvícenosti seznala, že naše inflace je příliš nízká a je třeba ji promptně dorovnat na "růstovou" úroveň. Recepis na to má jednoduchý - zdraží, co se dá, načež občané začnou nakupovat jako zdivočelé fretky a kola ekonomiky se roztočí silou tornáda.

Teoretická úvaha je to sama o sobě dosti pochybná - pomůžeme exportérům, zdražíme dovoz, pokud možno zejména benzín (což logicky zdraží i všechno ostatní), přičemž tyto zvýšené zisky umožní zaměstnavatelům vytvořit nová pracovní místa a zvýšit mzdy, pročež se všem začne dařit lépe. Jen by mě opravdu zajímalo, kdo těmhle pohádkám ovčí babičky věří. Celá teze stojí na tom, že lidé jaksi zlomyslně zadržují ekonomice peníze a zašívají si je doma do slamníku, protože se nemůžou dočkat dalšího poklesu cen. Nabízí se všetečná otázka - co podniknout, pokud doma většina lidí naditý slamník nemá a proto ani nemůže víc nakoupit? Ale co to povídám, že? Za co mají občané začít tak zběsile nakupovat, to už přece nebude banka řešit...

Pokud lidé nemají k dispozici volné peníze, je jakákoli "růstová" inflace k ničemu. Pár exportérů bude chvíli juchat o něco víc, většina občanů utře nos. Vyšší ceny v našem supermarketu budou sloužit jen ke krytí vyšších dovozních nákladů, na platu to žádný zaměstnanec nepozná. Centrální banka celou záležitost korunovala výhružkou adresovanou občanům, jejímž prostřednictvím zjednodušeně nařizuje "koukejte si nakoupit v předstihu, než vám ty ceny pořádně osolíme"! Ať žije plánovaná ekonomika. A až pan guvernér usoudí, že už máme dost nakoupeno, tak bude moct koruna jít zase nahoru.

ČNB nám dále názorně ukazuje, že spoření je tu jen pro hlupáky. "Vy si chcete ukládat nějaké peníze? Vždyť ty se musejí točit!" Proto vám je řádně znehodnotíme a ono vás to spořílkovství přejde. Utraťte všechno hned, vy prostáčci, žádné dlouhodobé investice nejsou potřeba! A jestli ani tohle nezabere, tak můžeme zkusit další finanční kouzla, třeba zkusit srazit úrokové míry do záporných hodnot. To bude průvan na kontech!

My samozřejmě víme, kam celá tahle snaha směřuje. Utrácejte, co to dá. Berte si úvěry. Zadlužte se až po střechu. Spořením se kolesa ekonomiky nepohánějí. Ta se pohánějí jen jedním způsobem - nekonečnou výrobou dluhů. Lidé jsou ještě málo zadlužení a tudíž ekonomika stojí. ČNB nám dá návod, jak na to. Zkrátka vyrobí peníze z ničeho. Měla by na ty své papírky rovnou tisknout "Tato bankovka je kryta státním dluhem České republiky".

Celá záležitost zároveň ukazuje, že nyní se již nepohybujeme v kapitalismu, ale spíše v jakémsi "virtualismu". Centrální banky uvádějí do oběhu neexistující peníze a státy si tyto virtuální prostředky navzájem půjčují. Dluh celosvětově dávno přesáhl výkony všech ekonomik a je v neutuchajícím rozpuku. Státy spolu hrají hru na dlužníka a věřitele, přičemž všem musí být jasné, že existující dluhy nikdy nikdo nesplatí, ale zároveň nelze přestat hrát, protože jinak by se globální ekonomika položila. Občané jsou neustále lákáni, aby se do této hry co nejvíce zapojili, protože pokud nebudou dost rychle generovat dluh (pardon - pokud budou zcela neproduktivně spořit), pak ekonomika začne kolabovat.

Proto běžte rychle všichni do obchodů podpořit naši milovanou inflaci!

Autor: Oldřich Mazal | středa 13.11.2013 16:28 | karma článku: 27,26 | přečteno: 985x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

16.11.2016 v 16:03 | Karma: 22,07 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Přichází spasitel Trump, radujme se!

Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

10.11.2016 v 16:02 | Karma: 20,42 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

29.6.2016 v 16:02 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Babiš vzkazuje občanům: "Buď budu vládnout nebo si trhněte!"

Andrej se nám pěkně rozpálil - pokud po volbách nebude smět vládnout, tak v té parlamentní "žvanírně" vysedávat nebude! Tomu říkám úcta k demokracii. Ještěže nežádá, aby směl vládnout doživotně. I když toho se možná taky dočkáme.

22.6.2016 v 16:02 | Karma: 31,67 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Když vystoupíme z EU, tak tady nastane ráj!

Heslo dneška je jasné - honem pryč z EU! Problém je, jestli od vystoupení nečekáme zázrak, který možná nepřijde. Než Bruselu zamáváme naposled, možná bychom se mohli zamyslet nad možnými důsledky, které by takové rozhodnutí mělo.

8.6.2016 v 16:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.